Koniáš kontra Špork přehled

Koniáš kontra Špork https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506184/bmid_konias-kontra-spork-G4d-506184.jpg 4 10 10

Hrabě Špork je vesměs vnímán jako lidumil, mecenáš umění a volnomyšlenkář. Tím vším opravdu byl, ale měl i řadu špatných vlastností, o nichž se obvykle nemluví – byl svéhlavý a konfliktní. Jezuitský páter Koniáš naopak vstoupil do dějin jako zjev veskrze odpudivý, náboženský fanatik, cenzor a palič knih. I to je pravda, jenže rovněž Koniáš měl spoustu dobrých vlastností, jež se naopak zpravidla nepřipomínají. Historický román, který líčí konflikt mezi církví a Šporkem, je striktně založen na historických skutečnostech včetně soudních protokolů z kacířského procesu z let 1792–1833.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Koniáš kontra Špork. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

ZaS
23.04.2024 3 z 5

Neotřelý pohled na vztah Šporka a jezuitů je sice zřejmě historicky podložený autorovým výzkumem, ale bohužel mu úzkostná snaha o historickou přesnost ubírá na čtivosti. V zásadě jde zjevně o sled archivně doložených údajů, doplněný jen nepřímo doloženými spekulacemi. Z historického hlediska postup nepochybně správný, nicméně z literárního velmi neuspokojivý. Škoda, že autor místo románu nezvolil populárně-naučnou formu.

orinka3
14.12.2023 5 z 5

Krásně jsem si početla! Osoby jako živé, žádný školometský styl psaní a toho Šporka bych ráda poznala osobně. Protože co ten se navymýšlel, jen aby dopálil jezuity, když ho začali brzdit v rozletu a mařit mu rozjeté dílo! Výstup na Sněžku, aby tam vztyčil kříž s textem na ceduli nemá chybu a představa víc než metrákového Šporka, kterého k vrcholu vynášejí v nosítkách, musela být pro diváky k popukání. Ne tak pro nosiče....:D Sledujeme jeho boj s katolickou církví, která proti němu vyslala spolehlivého a horlivého Koniáše, aby u něj našla důkazy kacířství. Střetli se tu tváří v tvář inteligentní pánové, přičemž Špork má výhodu známostí na nejvyšších místech i finanční jistotu. Dočkáme se pálení knih z jeho obsáhlé knihovny a nakonec i smíření těch dvou protivníků. Knihu ráda doporučuji jako vtipné a nevšední zpracování zajímavého kousku naší historie.


Boby17
08.12.2023 5 z 5

Zajímavý pohled na jednu z epizod katolické protireformace. Hrabě Špork měl štěstí, že měl dost peněz na advokáty a také dobré konexe, aby se z obžaloby, že je kacířem, vysekal. A páter Koniáš, ač jezovita lítý, z příběhu nevyšel jako absolutní fanatik. Jak píše autor ve výborném doslovu, narazili na sebe dva berani. Příběh mě zaujal a četl se dobře. Hodnotím napůl mezi čtyřkou a pětkou, tak zaokrouhluji nahoru.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Koniáš kontra Špork v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce40x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit2x