Maigret u koronera / Maigretovy paměti přehled

Maigret u koronera / Maigretovy paměti
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181192/maigret-u-koronera-maigretovy-pamet-181192.JPG 4 17 17

Maigret u koronera – Jak zemřela mladičká Bessy, jejíž znetvořené tělo se našlo na železniční trati nedaleko arizonského Tucsonu? Maigret, toho času na studijní misi u kolegů z FBI, se v této pozoruhodné próze, jež se vymyká klasickým „maigretovkám“, stává často překvapeným a občas i kritickým pozorovatelem vyšetřovacích metod amerických kriminalistů. Před koronerem vypovídá pět podezřelých. Vyjde pravda najevo dřív, než Maigret odjede do Los Angeles, další zastávky na jeho cestě? Maigretovy paměti – Slavného vyšetřovatele navštíví novinář Georges Sim toužící poznat jeho práci, aby mohl napsat román. Jak to funguje na nábřeží Zlatníků? Co je realita a co její zjednodušení v literárním zpracování? Jaký je rozdíl mezi tvůrčím přístupem a pravdou? Poté co Georges Sim (později Simenon) vydá knihu s hlavním hrdinou nápadně podobným Maigretovi, rozhodne se komisař raději sepsat své paměti sám: vzpomínky na dětství, na seznámení s budoucí paní Maigretovou, na své kolegy a především na vyřešené i nevyřešené zločiny.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Maigret chez le coroner, Les mémoires de Maigret , 1951


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maigret u koronera / Maigretovy paměti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Florindela
06.10.2019 5 z 5

Dobře napsané. I ty paměti nakonec. Spousta věcí pak dává smysl, nebo se na ně dá pohlížet v jiném světle. Už není jen románovou postavou, ale běžným smrtelníkem.

akdar72
11.09.2019 5 z 5

Občas si přečtu tyto detektivky, ve kterých je hlavní postavou Maigret. Ovšem v této knize se mi velmi líbily jeho vzpomínky. Pochopíte jak se komisař postupně formoval, jak přemýšlí, jak vnímá svou práci, své okolí... Za mě moc hezké.


kuruteku
29.04.2018 5 z 5

"Vycpávka času", ale přitom typický Maigret i když netypicky v kratším a nezvyklém prostoru - návštěva Ameriky dokazuje, že přes prostředí jsou lidé a jejich motivy všude stejné, druhá novela je zvláštním pohledem postavy na sebe sama a na autora, pokus autora bilančně doříct, co všechno musí potlačit, aby postava více vynikla. Pro mne něco jako setkání Van Veterena a Wallandera v detektivních povídkách. Znalci vědí, ostatním to může být (a je) jedno.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (7. 11. - 14. 11.)

06.11.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Maigret u koronera / Maigretovy paměti v seznamech

v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit4x