Maigret a zámecký pán přehled

Maigret a zámecký pán https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61573/bmid_komisar-maigret-maigret-a-zamecky-p-61573.jpg 4 29 29

Komisař Maigret série

< 3. díl >

Jedna z prvních autorových detektivek, ve které řeší Maigret případ úmrtí typického maloměšťáka.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ametyst
Originální název:

M. Gallet, décédé , 1931


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Maigret a zámecký pán. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

DzordanoChruno
26.12.2023 3 z 5

Príjemné čítanie, typicky francúzske: atmosféra je vynikajúca, no z logiky si autor ťažkú hlavu nerobí :-)

sgjoli
30.07.2023 3 z 5

Tuto knihu jsem četla již kdysi před let, ale už jsem od té doby stačila kompletně zapomenout obsah i pointu. A tak bylo na čase si to připomenout.
Zdá se mi, že Maigretovy obecně jsou takový ten typ detektivek, které mají pomalejší tempo a víc než akční, bombastické, nečekané a šokující zvraty tu hraje roli vyšetřování. Pomalé, postupné hloubání komisaře Maigreta - rozvážné a založené na instinktu, pozorování a zkušenostech. A to najdete i v tomto konkrétním případu.
Na malém prostoru, co do počtu stran, se tu rozvíjí vcelku klidný příběh odehrávající se kdesi v zapadákově dusícím se v lením vedru. Přitom nelze říct, že by si Maigret vycucal řešení případu z prstu a měl to postavené na ničem. Autor jednoduše nepotřebuje akční přestřelky a honičky v autě, aby napsal solidní detektivku založenou na chytrosti a poctivém starém klasickém vyšetřování. V porovnání se současnými akčňáky to někteří čtenář možná neocení. Ale mne to docela bavilo.
Nakonec průměrné hodnocení. Je fakt, že jsem četla lepší detektivky. Ale i tak je to příjemná odpočinková četba na jedno odpoledne.


iceVS
18.08.2019 3 z 5

Tedy tahle knížka je celá trochu divná. Pozitivní na ní je, že je Maigret trochu víc než ostatní. Nestárne. Příběh se odehrává v roce 1930 a Maigretovi je pětačtyřicet. Taky váží metrák. Za dvacet let je mu dvaapadesát a je o dvacet kilo štíhlejší :-)
Případ vyšetřuje Maigret sám, téměř to vypadá, že je na dovolené. Chybí tam Paříž a kolegové.

Pár nepřesností, či spíše zajímavostí: 25.6.1930 zcela určitě není sobota, byť nás o tom chce autor usilovně přesvědčit. A poslední žijící hrabě de Saint-Hilaire, který vlastně není tím, za koho se vydává, a kdo už není mezi živými, se poté objevuje v knize Maigret a staříci.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Maigret a zámecký pán v seznamech

v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit1x