Srdce zimy 1 přehled

Srdce zimy 1
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30281/kolo-casu-srdce-zimy-30281.jpg 4 28 28

Kolo času série

< 9. díl >

Rand je na útěku s Min, ale Cadsuane netuší, kam má namířeno. Ukáže se, že Mazrim Taim, vůdce Černé věže, je lhář, ale jeho cíle zůstávají zahaleny tajemstvím. Perrin zoufale hledá Faile, nyní zajatkyní Sevanny. S Elyasem Macherou, Berelain, prorokem a velmi nesourodým vojskem putují krajinou plnou banditů a Seanchanů… a zatím se vlčím snem a Tel´aran´rhiodem plíží muž zvaný Zabíječ. V Tar Valonu, v Elaidině Bílé věži jsou intrikánky se svými plány a protiplány otřeseny do hlouby duše, když se před hradbami náhle objeví Egwain a její vzbouřenkyně. Do Ebú Daru dorazí seanchanská princezna známá jako Dcera Devíti měsíců – a Mat, jenž se zotavuje v Tarasinském paláci, je jí představen. Dojde k předpovězené svatbě?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Návrat
Originální název:

Winter's Heart , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Srdce zimy 1. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Gordonlord
07.12.2020 odpad!

Pokud si někdo pamatujete, jak TV NOVA kdysi odvysílala zhruba dva a půl tisíce dílů nekonečné telenovely "Tak jde čas" a viděli jste alespoň jediný díl, máte docela přesnou představu o tom, co probíhá v téhle knize. Jen je potřeba dosadit si kulisy fantasy světa a také ubrat značnou dávku napětí a děje. Pak přesně víte, co od téhle knihy očekávat.

Čím více času téhle sérii věnuji, tím víc je pro mě evidentní, jak je Jordan špatný vypravěč. Nekonečné žvatlání a šablonovitý, dětinsky stavěný mustr proměny charakterů postav vytváří falešný dojem jejich vývoje v průběhu děje, který zde není. Děj nebo ten vývoj, ptáte se ? Obojí.

Když to tak vezmu, paralela s Tolkienem, která byla stoprocentní u prvního dílu, zde v základech přetrvává. Jordan i Tolkien jsou skvělí imaginátoři, kteří vytvořili nový, originální svět se spoustou detailů, umí technicky dobře stavět věty a souvětí tak, aby se to dobře četlo, ale neumí vystavět drama, jejich příběh je předvídatelné klišé plné zbytečné vaty, ve které neexistuje napětí, záporáci jsou zlí a jenom zlí a to ne proto, co v knize spáchali ale jen proto, že vám to spisovatel a hlavní hrdinové cpou, mimo hašteření zde neexistuje žádný vážný konflikt a hrdinové jsou (zde na rozdíl od Tolkiena) nezranitelní.

Budu v tomhle podobný jako Jordan a budu se zase opakovat. Podružnosti má Jordan zvládnuté hezky. Ale základy a zásadní stavební kameny dobrého příběhu zde nejsou vůbec.

Tentokrát bych mohl alespoň pochválit, že po nekonečném otevírání desítek a desítek dalších a dalších dějových linek, které všechny vždy vyšumí nedokončené do prázdna jako vlhký pšouk, se po asi pěti knihách k některým vrací. Ale ono je to jedno, protože ani průměrný génius s fotografickou pamětí si nemůže pamatovat, co před pěti knihami tyhle postavy vlastně dělali, a i když ano, je vám to úplně jedno, protože kde v ději není konflikt, není zápletka a tam potom není ani napětí, natož zájem čtenáře. Že na tohle Jordan ani po letech psaní tohohle špatného braku nepřišel, je smutné.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Srdce zimy 1 v seznamech

v Přečtených56x
v Doporučených2x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst6x
v Chci si koupit1x

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  94%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo