Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy přehled

Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/282160/bmid_kniha-pritel-cloveka-clovek-pritel--ddv-282160.jpg 4 69 69

V pestré koláži si můžete smlsnout na autentických záznamech hovorů kolem knihkupeckého pultu, pousmát se i zamyslet nad úryvky z dopisů čtenářů, nahlédnout do zákulisí knihkupectví i nakladatelských domů. Zajímavosti a kuriozity ze světa knih střídají perličky ze školních prací žáků knihkupeckých škol, slovníček čtenářského minima vás záživnou formou seznámí s termíny a fakty, které patří k základnímu vybavení čtenáře-profesionála, a věčné pravdy vám připomenou citáty literárních klasiků i výběr lidových přísloví. O výtvarný doprovod knihy se postarali přední čeští karikaturisté, kteří vytvořili půvabné kresby na téma: Kniha – přítel člověka. Vítejte tedy do kouzelného království spisovatelských dílen, zaprášených skladů a regálů, spokojených i rozčilených čtenářů, knihkupců usměvavých i na pokraji zoufalství, pojďte s námi mezi učně i mistry, do minulosti i budoucnosti knihy, do hájemství roztomilých „přeřeků“ i hlubokých myšlenek, dřevěných liter i nejnovější techniky, pestrých obálek a vzrušujících příbehů, do říše s neopakovatelnou vůní knih... Ilustrace M. Barták, S. Holý, V. Jiránek, D. Pálka, V. Renčín, J. Slíva, J. Vyčítal, J. Weigel, J. Winter. Vybral a sestavil Mirko Ryvola. Výzdoba: ilustrace černobílé i dvoubarevné v textu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (24)

KaLiBi
04.07.2023 3 z 5

Nenáročná oddechová četba, při které se člověk zasměje, obohatí a lehce zamyslí, doplněná pěknými ilustracemi.
S knihami je to jako s lidmi, jen velmi malý počet něco znamená a zbytek se ztrácí v množství.
Dovolujeme si dokonce tvrdit, že pravým Čechem není milovník piva, leč čtenář.
Spálené knihy osvítily svět.
Čím více knih, tím méně moudrosti, čím více souložnictví, tím méně dětí.
Ženy vzněcují v mužích touhu vytvořit veledíla, a překáží jim v jejich realizaci.
Lidé čtou, poslouchají nebo se dívají na to, co potvrzuje názory či myšlenky, které už přijali.
Požadovat, aby si někdo zapamatoval vše, co četl, je jako žádat, aby v sobě nosil to, co kdy snědl. Z tohoto žil tělesně a z onoho duševně a stal se prostřednictvím toho tím, čím je.
Na jedné straně máme tak dobrou paměť, že příteli do nejmenších podrobností vypravujeme příhodu, která nás potkala, a na druhé straně si nevzpomeneme, kolikrát jsme mu ji už vyprávěli.
Dejte mi prosím knížku Manon je skaut!

Čand@
10.05.2023 3 z 5

Vyšlo to na začiatku osemdesiatok, tak treba počítať s tým, že tí, čo túto dobu už nezažili, možno niektorým vtipom celkom neporozumejú (akože čo na tom má byť srandovného). Občas tiež zaznie nejaké to povinné múdro od Lenina a spol. Napriek tomu je tá knižočka ale fajn. Pobaví nielen anekdotami a vydarenými kreslenými vtipmi, ale i zaujímavosťami z knižného sveta, poučnými vysvetlivkami pojmov pod čiarou a citátmi. Mne sa páčil napr. tento nápis nad knižnicou v Marcii (zrejme španielske mesto): Zde mrtví otevírají oči živým. No nie je to nádhera?


Massek
07.08.2022 4 z 5

"Dobrý den. Není tu ještě náhodou Jana Eyrová? - Ne. Ta měla dneska dopolední."
Poslední dobou jsem zaregistroval několik nových knih s námětem ze života knihkupce. Ale pozor, to tady bylo už na začátku osmdesátek :) Útlá knížka má za cíl pobavit a to rozhodně splnila.
"Dejte mi to jak šel někdo někomu pro něco, je to pro děti..."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených83x
ve Čtenářské výzvě35x
v Doporučených6x
v Knihotéce64x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x