Kněžna de Clèves přehled

Kněžna de Clèves https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65132/bmid_knezna-de-cleves-jOE-65132.jpg 3 51 51

Příběh z prostředí francouzského královského dvora v polovině 16. století je plný intrik. Krásná paní de Clėves okouzlí vévodu de Nemouras. Ani on jí není lhostejný, avšak kněžna velmi ctí svého staršího manžela (kterému se vyznává z citů k jinému muži) a vévodu odmítá. Vévoda se však nevzdává a tak i nadále věnuje až nemístnou pozornost krásné kněžně. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy se k panu de Clėves donese nepravdivá pomluva, že kněžna vévodovi nakonec podlehla... Věci začnou mít rychlý spád...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

La Princesse de Clèves , 1678


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kněžna de Clèves. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

bookemma
16.07.2023 4 z 5

Prvnich padesat stran jsem si rikala, proboha. Kdybych nemusela, asi bych knihu nedocetla. Ale potom postavy proridly, zorientovala jsem se v deji, a nakonec se mi s kneznou jen s tezkym srdcem podarilo rozloucit. Romanticky pribeh vasniveho citu a ctnosti, ktera se dnes uz moc nevidi...a pravdepodobne nevidela ani v 17.stoleti.

Mesačnica
31.12.2022 3 z 5

(SPOILER) Knihu treba čítať s ohľadom na dobový kontext. Niečo také ako ženská nevera bolo vnímané ako strašné tabu. Zahltenosť postáv na začiatku sa neskôr trochu preriedila, ale naozaj niekedy som strácala prehľad, o ktorej postave je v deji spomínané. Tie intrigy na kráľovskom dvore museli byť únavné aj dosť stresujúce. Ako klobúk dolu za charakter hlavnej ženskej postavy, že sa dokázala zveriť vlastnému manželovi, že miluje iného muža. Viac by som očakávala vďaku a istú lojalitu v postave manžela. Po tom priznaní sa manželke dočkalo viac výčitiek ako porozumenia. V dnešnom svete si neviem predstaviť, že by sa kňažná rozhodla tak, ako na konci v knihe.


brunettlibrary
23.08.2022 2 z 5

Kniha mě nenadchla. Styl psaní by se ještě dal, ale těch postav? Tak to mě opravdu děsilo. Hlavní postavy nebyly špatné. Celkově byl děj hodně průhledný. Stará literatura mi nevadí, ale tohle mě osobně nudilo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kněžna de Clèves v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených80x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit1x
v dalších seznamech4x