Kmotr přehled

Kmotr https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68961/kmotr-68961.JPG 5 4926 4926

Kmotr / Krstný otec série

< 1. díl >

Slavný román Maria Puza Kmotr se opět vrací k českému čtenáři. Když v roce 1969 vyšel v Americe poprvé, figuroval celých dvaadvacet týdnů na první příčce v seznamu bestsellerů. Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a v místech, kde existuje dodnes. Tajemství rodinných svazků a zločinu vyvolalo zájem velkého množství čtenářů, podpořený i filmovým zpracováním, jež s Marlonem Brandem a Al Pacinem v hlavních rolích natočil Francis Ford Coppola."Americká sága" newyorského podsvětí detailně odkrývající přísně dodržovaná pravidla znovu oživuje historii krvavé války klanu Corleonů proti čtyřem dalším famigliím. Don Corleone, před nímž se třesou i ti nejmocnější, drží pevně všechny nitky vedoucí ke světu pašeráků, vyděračů i hazardních hráčů, kteří si podali ruku se zločinem a zákonem krevní msty. Čelit organizované zločinnosti financované špinavými penězi z obchodu s drogami a zneužívající bankovní systém však není jednoduché. Zvláště když mafiáni jednají v duchu hesla Questra guerra e cosa nostra - Tohle je naše věc. Dnes už klasický román americké literatury 60. let nelítostně potvrzuje Balzakova slova: V pozadí každého velkého majetku je zločin.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Ikar (ČR) , Knižní klub
Originální název:

The Godfather , 1969


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kmotr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (633)

ArkAngel
06.05.2024 4 z 5

Kmotra jsem četl poprvé v osmé nebo deváté třídě na základce a kniha mě tehdy hodně učarovala. Po letech se mi konečně znovu dostal do rukou a musím říct, že nostalgie mi trochu zvýšila očekávání, kterých kniha nedostála. Pořád se jedná o velmi skvělý kousek, který se snaží věrně ukázat, jak sicilská mafie fungovala, ale pět hvězdiček to u mě není. Mnoho kapitol mi přišlo vyloženě nudných, což může být i tím, že jsem se za ty roky čtenářsky posunul malinko jinam.

bila.tecka
05.05.2024 5 z 5

Audio kniha.
Zdařilé filmové zpracování (scénář taktéž Mario Puzo) se mi při poslechu knihy neustále zjevovalo, nicméně i přes tento handicap knihu velmi oceňuji. Některé pasáže bych vypustil (např. celou postavu Johnnyho Fontaina), některé geniálně vyzněly ve filmové verzi (Kmotr II a souběžné osudy Vita a Michaela). Úsporný, popisný, na první pohled jednoduchý jazyk je přitom v druhém plánu velmi působivý - v detailech působí mnohdy mrazivě.


Ondra148
19.04.2024 5 z 5

Nejlepší knížka na světě. (Můžeme s tím nesouhlasit, můžeme o tom vést spory….)

všechny komentáře

Související novinky (3)

Nalezení, Poslední hřebík a další knižní novinky (37. týden)

11.09.2022


64 knižních novinek (9. - 23. října)

09.10.2017


Kmotr - ilustrovaná edice tří slavných mafiánských románů

11.10.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kmotr v seznamech

v Právě čtených73x
v Přečtených7 135x
ve Čtenářské výzvě528x
v Doporučených870x
v Knihotéce1 904x
v Chystám se číst1 247x
v Chci si koupit216x
v dalších seznamech34x