Kličky na kapesníku přehled

Kličky na kapesníku https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40551/bmid_klicky-na-kapesniku-V4i-40551.jpg 4 71 71

Kniha rozhovorů, které vedl v letech 1984-1985 s Bohumilem Hrabalem maďarský novinář László Szigeti. Formuluje zde postoje k době a světu a zároveň nechává nahlédnout do významných momentů svého lidského i uměleckého vývoje. Volně navazuje na soubor próz Život bez smokingu. 1. vydání.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kličky na kapesníku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Česneksmedem
19.09.2021 4 z 5

I přesto (spíš ale právě proto), že měl pan Hrabal možnost rozhovory upravit, jsou některé jeho odpovědi hutné jako kus černé díry. Někdy jsem si to musel přečíst 2x, abych stíhal. No to víte – nevzdělaný dědek. Dobré to bylo!

pepap
22.08.2021 5 z 5

Bohumil Hrabal je neuveritelny ... plynule komentuje dila z renesance i ze soucasneho stoleti, z Ruska i z USA, filozofii, umeni, hudbu ... snad jednou prectu aspon zlomek


zanzara
03.06.2020 4 z 5

Tohle, co se tady objevuje v textu, byla na začátku řada velmi otevřených rozhovorů, jež Hrabal vedl na přelomu let 1984-5 u piva v Dunajské Středě s tehdy mladým maďarským novinářem László Szigetim. Szigeti nahrál rozhovor do magnetofonu, a rok poté odeslal spisovateli text. Hrabal se vyděsil. Nemělo to hlavu a patu, a navíc bylo to na různých jazycích. Tehdy sedl k tomu sám, a upravil všechno jako autobiografický román, a zároveň odstranil příliš osobní otázky a citace z zakázaných tehdy v Československu "Domácích úkolů".

Hrabal hovoří m. j. o své oblíbené literatuře a hudbě a táke představuje svůj názor, jak by měli žít spisovatele - alespoň na začátku svého literárního dobrodružství. A tak měli by žít mezi normálními lidmi, a nikoliv v luxuse. Říká taky, že zármutek a melancholie je tvůrčí stav (což si myslel i Jaspers) - blíží se stavu epifanie, a je možné ho navodit umělé pomocí alkohole. Stejně jako Descartes věřil, že pouze skrze negaci můžeme vidět, co je pozitivní, takže jen ateista může pochopit, co je Bůh. Vlastní psání považoval za určitý druh zpověďi.

Název odkazuje na maďarského mistra driblování Nándora Hidegkutiho, kterého obdivoval Hrabal.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kličky na kapesníku v seznamech

v Přečtených97x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených8x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x