Klíč přehled

Klíč https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435957/bmid_klic-N0I-435957.jpg 4 23 23

Říká se, že irský a český smysl pro humor k sobě mají blízko. Novela velikána irskojazyčné literatury Máirtína Ó Cadhaina to potvrzuje. Věčná škoda, že si ji nemohl přečíst Franz Kafka, najisto by se rozveselil. Klíč pojednává o malém dublinském úředníčkovi, jehož život je naplněn přesouváním šanonů, lepením štítků a vyplňováním formulářů. Když však jednoho dne odjede jeho nadřízený na dovolenou a zamkne jej v kanceláři, dojde k existenciálnímu zápasu. Takový úřední klíč, to není žádná legrace, o jeho výrobu je třeba zažádat na příslušném lejstru orazítkovaném náležitými odbory. Vyvázne náš hrdina živ a zdráv?... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

An Eochair , 1953


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klíč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Alma-Nacida
07.04.2024 4 z 5

To byl tedy podivný výlet do spřátelené literatury; především to není ani tak humor, jako satira. A to dobrá. On je ten úřední Šiml asi všude dost podobný. Není to moc dlouhé, což je dobře, protože byrokratické eskapády bych už asi déle nevydržela.

katerina5544
31.07.2023

Odkladam. Hrbitovni hlina me bavila, ale Klic se mi nechce cist dal, bohuzel.


Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Podobně jako autorova předcházející knížka Hřbitovní hlína není ani Klíč odpočinkovým čtením, naopak, pro jeho úplně docenění mu musíte věnovat naprostou pozornost. Kafkovský román je humorný stylem, u kterého se budete smát tak trochu přes slzy, slzy nad tím, kterak nás byrokratické závaží tíží silou pevnou a neotřesitelnou. A opět cením práci překladatele Radvana Markuse, s publikováním jmen překladatelů na titulních stranách knih mám pořád trošku problém, ale jméno pana Markuse na titulek patří stejným dílem jako to autorovo.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (14. týden)

04.04.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klíč v seznamech

v Přečtených36x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených2x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst39x
v Chci si koupit9x