Kletba svitků přehled

Kletba svitků https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154332/bmid_kletba-svitku-154332.jpg 4 274 274

Pečlivě uspořádaný život orientalisty Benjamina Messera se otřese v základech. Nálezce archeologické rarity, takřka neporušených svitků téměř dva tisíce let uložených v jílových nádobách v zemi, se na něj obrátí s prosbou o jejich rozluštění. Ben se s chutí pouští do čtení. Benjamin s překvapením zjišťuje, že před ním leží životní zpověď Davida ben Jona, židovského obyvatele Palestiny, jenž ji sepsal pro svého syna. Poslední slova před smrtí chráněná kletbou. Čím déle je Ben ponořen do překládání, tím více je obsahem letitého rukopisu očarován. Procitají v něm vzpomínky na vlastní potlačovanou minulost, přísně ortodoxní výchovu a otce zavražděného v Majdanku. Dávné životní osudy se dramaticky proplétají s přítomností, prastaré události ovlivňují děj současnosti.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Der Fluch der Schriftrollen , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kletba svitků. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

Hesonit
31.01.2023

Až mystický děj, touha po tajemnu, odhalení,pochopení, posedlost... Pokud jde o dějovou linku, ta je fajn, nicméně jestliže trochu vidíte do zpracovaného tématu, je to utrpení. Styl, jímž je psán starověký svitek, je tak strašně mimo, že to do očí bije, a to nemluvím o takových perlách, jako jsou svitky z Mrtvého moře, Jazyk Aškenazimův, gojimové atd. Za což nemůže autorka, ale překladatelka, která už tak ne úplně bombastickému dílu dala poslední hřebíček do rakvičky.

babicka_amalka
19.01.2023 3 z 5

námět dobrý, první 3/4 celkem taky, ale pak už to za moc nestálo - celkově mě kniha dost zklamala


čef
02.05.2021 3 z 5

Dva mysteriózně propletené příběhy na mne bohužel moc nefungovaly. V jednom je podivná historie lásek pomatence a ve druhém jakýsi obdobný příběh z doby úsvitu křesťanstva. Kladem je možná židovský pohled na dějiny a víru s poukazem na chyby v Novém zákoně a převzatých pohanských rituálech. Někomu to může stačit, mne rozčilovalo nepochopitelné jednání hlavního hrdiny.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kletba svitků v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených581x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených13x
v Knihotéce215x
v Chystám se číst41x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Barbara Wood
americká, 1947
1998  90%Panenky z ráje
1999  91%Pod africkým sluncem
2001  92%Doktorka Samantha
2002  88%Plamen duše
2007  79%Věštkyně