Klec duší přehled

Klec duší
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/458765/bmid_klec-dusi-r4T-458765.png 4 75 75

Sci-fi dystopie z daleké budoucnosti Země. Slunce pomalu vyhasíná a planeta Země už dávno není modrá. Existuje jediné město a v něm přežívá poslední lidská komunita. Za hranicemi města leží buď toxická masa oceánu, nebo divoká temná džungle obývaná příšerami a mutanty. Lidé žijí s vědomím neodvratně se blížícího konce. Ve stínu Zbraně. V touze po nesmrtelnosti provádějí genetické transformace nebo se pokoušejí uchovat zapomenuté umění číst a psát a zanechat zprávu o věku lidí. Nepohodlné a rebely posílají na Ostrov – trestaneckou kolonii v džungli. V jednom transportu je i Stefan Advani, rebel, psanec a hráč šachu, jeden z těch, kteří se snaží rozbít mříže klece duší. Toto je příběh o něm a konci civilizace. Přicházejí noví dědicové Země.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Planeta9
Originální název:

Cage of Souls , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klec duší. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Shaxx
11.03.2024 4 z 5

S tvorbou Tchaikovskeho se teprve seznamuji (mám za sebou Střepy Země a Pěšky na Aldebaran), takže je pro mě zajímavé zjišťovat, jaké další polohy psaní má. A Klec duší rozhodně překvapila. Musím říct, že dle anotace jsem čekala něco trochu jiného, asi něco víc akčnějšího, řekla bych. Vše zmíněné z anotace se v příběhu objevilo, to ano, jen to hrálo jinou roli než bych čekala. Klec duší je víceméně memoár jednoho muže, který měl tolik štěstí, že se dožil možnosti své paměti odvyprávět. Akademik Stefan Advani, který se dostal do vězeňské kolonie Ostrov, kde člověk neví dne a hodiny. Vzpomněla jsem si trochu na Senlina z Cesty do babylonu, taky taková neohrabaná akademická postavička, která je nucena se přizpůsobit a najít v sobě odvahu. Na pozadí se toho odehrává tolik - svět se rozpadá, slunce umírá, moře je jen masa toxicity, zbylá hrstka lidí se geneticky upravuje a přežívá v jednom městě, volná příroda zdivočela a prohání se v ní nové smrtící živočišné druhy, pro lidstvo budoucnost rozhodně nevypadá dobře. Jak se Země do takové fáze dostala, není asi ani třeba vysvětlovat. Depresivní eko-dystopie jak vyšitá. I když jsem tedy do čtení šla s jinou představou, konečný výsledek se mi líbil, když se mi podařilo naladit na tu správnou vlnu. A líbilo by se mi, kdyby vedlejší postava Sergeje dostala svůj vlastní samostatný román, protože si autor na to připravil skvělou příležitost.... pokud tedy už taková kniha není, protože Tchaikovsky je docela plodný autor a v češtině vyšel jen zlomek jeho děl :))

lampernaqui
20.01.2023 4 z 5

Tohle mě opravdu chytlo od první stránky. Někdo tu zmiňoval Motýlka či Bas-Lag - s obojím bych klidně souhlasil. Základ celého příběhu se odehrává v osamoceném vězení kdesi uprostřed nelidské džungle. S hlavním hrdinou zkoumáme, jak tento malý sociální systém funguje a jak se v něm udržet co nejdéle naživu. A že právě to druhé největší oříšek. Několikrát zabrouzdáme od hrdinovy minulosti, abychom pochopili, jaké akce stály za tím, že ho jednoho dne odvedli na rezavý starý člun a odvezli sem. Zatím jedna z nejlepších knížek z Planety9.


parxel
29.04.2022 4 z 5

Klec duší je lehce netradiční román. Prolíná se v něm několik různých témat, která provokují fantaziji čtenáře a vybízejí k četným porovnáním. Mě osobně svět popsaný v této knize asi nejvíce připomíná svět Bas-lagu od Chiny Mievilleviho. Příběh a celkové pojetí jsou však zcela jiné.

Osobně se mi velmi líbilo pomalejší tempo vyprávění a taková neobyčejná "obyčejnost" hlavního hrdiny. Naopak mi nesedl závěr, který byl podle mne zbytečně vyhrocený a chování některých postav mi nedávalo smysl. Celkově mne Klec duší velmi mile překvapila a myslím si, že vysoké hodnocení zde na DB knih si zcela oprávněně zaslouží.

Knihu bych doporučil příznivcům různých postapokaliptických románů. Zde se sice nejedná o čisté "postapo", ale svým pojetím mu kniha odpovídá asi nejlépe.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (46. týden)

08.11.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klec duší v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených82x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených3x
v Knihotéce117x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit37x
v dalších seznamech2x