Když hvězdy září: Osobnosti české Thálie dvou století přehled

Když hvězdy září: Osobnosti české Thálie dvou století
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501498/bmid_kdyz-hvezdy-zari-osobnosti-ceske-th-aTW-501498.png 5 1 1

Budeme vám vyprávět příběh o hvězdách české Thálie, o jejich životě a tvorbě. O tom, jakými peripetiemi procházelo za více než dvě stě let postavení herců ve společnosti, jak ovlivňoval i styl své doby, co všechno znamenalo být slavným, známým, uctívaným. Ukážeme vám nejen lesk a krásu jevišť, vybraných salónů a filmových studií, ale i bídu s nouzí, životní propady, třeba i do společenského opovržení a zapomnění. Ukážeme vám osudy hereckých hvězd na pozadí doby, ve které žily, neboť hrát divadlo vždy znamená hrát tady a teď. Chceme vzdát hold hereckému umění ve všech podobách a variantách, žánrech i uměleckých druzích. Ale především vám chceme připomenout, že každý z hereckých příběhů skrývá v sobě život člověka.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když hvězdy září: Osobnosti české Thálie dvou století. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

milamarus
14.01.2023 5 z 5

Útržkovité vyprávění o herecké práci a hercích. Vyprávění o vrtkavém štěstí, nekonečném zápase o uznání, potlesk a o život, protože…. „(…) hrát divadlo vždy znamená hrát tady a teď“, a protože ….povinnost být loajální. // Jsou tu např.: Jindřich Mošna, Ema Destinnová, Karel Hašler, Karel Höger, Vlasta Burian, Rudolf Deyl st., Jarmila Novotná a další… // Doplněno nespočtem fotografií, několika exponáty ze sbírek Divadelního oddělení Národního muzea a snímky z výstavy samotné. // Chválím širokoúhlý formát, chválím česko-anglické provedení a dva QR kódy u V+W // Zbývá jen říct, že jde o prezenční titul, který jen nutno přečíst přímo v knihovně, domů ho odnést nelze.
Dávám maximální počet hvězdiček a zvlášť upozorňuji na kresby Niny Jirsíkové (1910-1978). Vyšly samostatně pod názvem Ravensbrück, a to již v roce 2013. Vydalo rovněž Národní muzeum.
----------------------------------------
CITÁT:
Když hvězdy září, mnohý se také ohřeje, když zhasnou, málokdo na ně vzpomene.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Když hvězdy září: Osobnosti české Thálie dvou století v seznamech

v Přečtených1x
v Doporučených1x
v Knihotéce1x

Štítky knihy

divadlo český film katalogy výstav čeští herci

Autorovy další knížky

Libor Vodička
česká, 1970
2022  100%Když hvězdy září: Osobnosti české Thálie dvou století
2023  100%Činoherní Ústí: Ve znamení kovadliny