Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy: brevíř milostné poezie od Máchy ke Šrámkovi přehled

Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy: brevíř milostné poezie od Máchy ke Šrámkovi https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469393/bmid_kdo-vam-tak-zcuchal-tmave-vlasy-bre-IGw-469393.jpeg 5 45 45

Nový výbor milostné poezie, v němž editoři nabízejí nejvýraznější texty předních českých básníků v rozmezí více než jednoho sta let. Knížka předkládá jednotlivé fáze vztahu muže a ženy tak, jak je zachytili Mácha, Erben, Neruda, Hálek, Heyduk, Zeyer, Sládek, Vrchlický, Sova, Bezruč, Březina, Hlaváček, Toman, Dyk, Šrámek a jiní. Ilustrace byly vybrány z Moderní revue, Erotické revue a řady soukromých tisků od těchto autorů Anonym, Biros, V. H. Brunner, F. Gellner, Grandville, H. Gray, E. A. Hruška, K. Hlaváček, R. Krajc, F. Kupka, S. K. Neumann, J. Štýrský, Toyen.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy: brevíř milostné poezie od Máchy ke Šrámkovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Janina2609
15.09.2021 5 z 5

“Rván jsem, mučen divé lásky spárem, spal mě, znič mě oka svého žárem...”
Útlá knížka nabízí nejvýraznější texty předních českých básníků v rozmezí více než jednoho sta let. Básně jsou rozděleny do čtyř oddílů, které odpovídají různým podobám lásky, jež doprovází jednotlivé fáze milostného vztahu muže a ženy. První oddíl je věnován jakémusi nevinnému chlapeckému snění, kdy básníci hledají svůj ženský ideál. Ve druhém oddílu tyto něžné verše střídá roztoužená poezie s erotickými motivy. Třetí soubor básní charakterizuje jistý odstup a ochlazení vztahu, verše v této sekci obrazí určitý nesoulad, který sebou nese každý dlouhodobý vztah. V posledním oddílu pak osamocení autoři nostalgicky vzpomínají na mladické lásky a dávné milostné zážitky. Výbor veršů přibližuje prostřednictvím básní známých autorů všechna stádia a podoby lásky, a odhaluje, že všechny její metamorfózy jsou svým způsobem krásné. Milostné verše jsou doplněny grafikami předních, převážně secesních, výtvarníků, které byly původně zveřejněny např. v „Moderní revue“ či „Erotické revue“.

Terry11
30.09.2018 5 z 5

Ja ráno touze řekla jdi,
Snad potká tě, snad uvidí.
Večer přišla, mlčela
A kazdou noc mi umřela.

Kdysi jsem si koupila tento svazek v píseckém antikvariátu. Mam ho v knihovne nadosah a čas od času si v něm listuji či ověřuji, ze si urcitou báseň ještě dobre pamatuji. Je to výběr nádherných básní, skoro každá se mě něčím dotýká. Škoda, že jsem ve škole tehdy poezii tak přehlížela. A přitom jsme měli skvělou profesorku. Asi to chce víc rozumu, aby člověk porozuměl emocim.


Péťa1950
21.06.2018 5 z 5

Sbírka obsahuje to nejlepší z naší milostné poezie. Naprostou perlu už vybrala nefernefer. Sbírku často otevírám, lék na nynější dobu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kdo vám tak zcuchal tmavé vlasy: brevíř milostné poezie od Máchy ke Šrámkovi v seznamech

v Přečtených73x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených6x
v Knihotéce26x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x