Kde zrovna jsem přehled

Kde zrovna jsem https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510558/bmid_kde-zrovna-jsem-b50-510558.jpeg 4 58 58

Knihu Kde zrovna jsem můžeme číst jako román, ale i jako pásmo volně navazujících, převážně lyrických povídek spojených hlasem jejich vypravěčky a protagonistky, singl ženy středního věku, pro kterou je samota životní volbou. Ta nás provádí místy svých všedních i svátečních dní, jsme svědky pracného budování vztahu jejího privátního „já“ ke světu. Za mikrokosmy, v nichž se vypravěčka ocitá, lze tušit Itálii, ale spíš než identifikace konkrétních míst čtenáře zaujme schopnost vyprávět lidský život a plynutí času skrze prostor. Díky svému vynikajícímu pozorovatelskému talentu, výrazově přesnému a přitom ukázněně střídmému jazyku je skvělou společnicí i průvodkyní místy, na kterých můžeme potkat i sami sebe. Úžasné, kontemplativní čtení... Lyrická próza, která čtenáře vybízí k tomu, aby se nad vyřčenými slovy pozastavili. Real Simple, Best Books of 2021... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Dove mi trovo , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kde zrovna jsem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

Lily101
07.04.2024 2 z 5

Čekala jsem víc, než jen plytké povídky, které po Vás jen ztečou jako zmrzlina z kornoutu. Bez přidané hodnoty, bez myšlenek k zamyšlení a bližšího vhledu do života ženy zralé, leč stále mladé.

NymphMaeve
12.01.2024 4 z 5

Krásný anonymní vhled do života ženy, do jejího minisvěta víceméně bez kontextu a pravidel. Povídky jsou opravdu mikro, protože některá není ani na celou stránku, o to víc donutí k zamyšlení. Podobnou literaturu úplně nevyhledávám, ale zde mi povídky a střípky života druhého pomohly pochopit můj příběh. Nejvíce určitě povídka Na ulici o manželském páru a jejich komunikaci. Přijde mi, že vůbec není myšlená jako neporozumění muže a ženy, ale přesně vypovídá o dnešní době - neschopnosti komunikace mezi lidmi, partnery, spolupracovníky a kolegy. Celá kniha působí tísnivě, melancholicky a možná i trochu depresivně, pro mrazivé zimní večery jako stvořená.


KKlara
10.01.2024 4 z 5

Nevyhledavam povidky. Ale tohle bych nenazvala povidkami. Nazvala bych to zivotem poskladanym z koralku, stripku, ktere dohromady davaji nahlidnout do zivota. Je to hezka kniha, pomala, ma zvlastni atmosferu, a presto to krasne funguje. Libila se mi.
Jedine (mimodejove) zklamani: nema to nic spolecneho s Indii. Nikde nebylo napsano, ze by melo, ale kvuli autorce jsem to predpokladala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kde zrovna jsem v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených75x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech2x