Kašpar Hauser, čili, Chabé srdce přehled

Kašpar Hauser, čili, Chabé srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305767/bmid_kaspar-hauser-cili-chabe-srdce-IbP-305767.jpg 4 28 28

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Družstevní práce
Originální název:

Caspar Hauser, oder, Die Trägheit des Herzens , 1908


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kašpar Hauser, čili, Chabé srdce. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Luigi1
07.09.2023 4 z 5

Začátek pomalý ale pak to šlo

Pablo70
18.08.2023 3 z 5

No, tenkrát baby boxy nebyly, ani později: nalezenec byla ještě moje tetička. Tu prý našli na schodech do kostela v povijanu, ale nikdo z ní proto možnou šlechtičnu nedělal. Hauserův případ vzbudil velkou pozornost, protože šlo už skoro o dospělého hocha. A bylo snadné spekulovat. O případu si můžete přečíst hodně článků, kniha je dobovou kritikou mravů. Autor snil i o tom, jak celou věc prožíval Kašpar. Ale nejméně polovina textu je o tehdejších poměrech. Nebyly zrovna ideální a nalezenci to měli těžké. Ale jak tu čtu, pořád to někoho dojímá, že dámy?
Poslouchal jsem jako audioknihu.


braunerova
09.04.2023 5 z 5

Zkoumání záhady jménem Kašpar Hauser probíhá dodnes. Opakované testy DNA nepotvrdily, ale ani nevyvrátily, příbuzenství s bádenským velkovévodou, jemuž byl Kašpar nápadně podobný. Již za jeho života ho mnozí považovali za prohnaného podvodníka, jiní za oběť intrik a další za nástroj bílé magie. J.W. použil skutečné událostí, hypotézy a literární invenci a vytvořil psychologický a sociální obraz evropské maloměšťácké společnosti 19.století. Svět, ve kterém vládne přetvářka, závist, lež, podlost a omezenost. Napsal román, ve kterém není kladných hrdinů, kde profesor Daumer, nejlepší ze všech, předvádí návštěvám Kašpara jako cvičenou opici. Silný čtenářský zážitek, ale depresivní čtení.

"Nad tebou, Kašpare, bdí Bůh. Nemůže ti býti nic odepřeno, neboť jsi zaplatil kupní cenu za štěstí, již my ostatní musíme zapravovati denně v drobných penězích. A zaplatit musí každý, všechno musí býti zaplaceno, to je smysl života."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kašpar Hauser, čili, Chabé srdce v seznamech

v Přečtených40x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených1x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst17x
v Chci si koupit2x