Karpatské hry přehled

Karpatské hry https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/357218/bmid_karpatske-hry-eEg-357218.jpg 5 222 222

Karpatské hry jsou ze všech knih Miloslava Nevrlého nejoblíbenější. Putování divokými rumunskými horami si poutníci ozvláštňují hrami, které mohou hrát sami se sebou. Hra na poutníka s lehkým srdcem, Hra na zelenou propast času, Hra na veselou skromnost – každá se hodí pro jiné pohoří a jinou náladu. Každá je někam vede, doslova i obrazně. Putují ve slunci i dešti, lehce, bezstarostně. Hry jsou psány překrásnou češtinou. Úplně přirozeně je čtenář vtažen do horské přírody nedotčené civilizací a bezděčně přijímá i autorovy bohaté vědomosti o ní. Poprvé vyšly Karpatské hry v roce 1981 jako průvodce pro vysokohorské turisty. Další lidé si z nich však opisovali celé kapitoly, vydávali se s nimi do Rumunska nebo hráli karpatské hry na svých cestách kamkoli jinam. Knihu nebylo možné koupit v knihkupectvích, přesto ji z opisů nebo z brožovaných vydání pro skauty znají desetitisíce čtenářů.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karpatské hry. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (45)

angloumene
18.05.2024 4 z 5

Krasná kniha, která čtenáři nepopisuje cestu, ale rovnou se s ním na cestu vydává. Ačkoliv mi kvůli malému prckovi v tuhle chvíli chybí autorem zmiňovaná možnost prostě se sebrat a vyrazit, kniha mě do hor alespoň pomyslně přenesla. Jediné co bych snad vytkla je gendrová jednoznačnost, která mě jakoždo dámského čtenáře občas vytrhla z jinak plynule plynoucího proudu slov.

Achillesaželva
21.02.2024 5 z 5

Vzali jsme si to s sebou na vandr do rumunských Apusen s nejvyšším vrcholem Bihor. Čtrnáct dní v divoké přírodě, nesestupovali jsme do vesnic, stany i jídlo jsme měli na zádech...zhruba 20kg, tři kluci a tři holky. Studentská léta. Karpatské hry jsme četli večer na pokračování u ohně. Řekla bych, že to pochopí spíš ti, kdo mají blízko ke skautingu nebo jsou zvyklí na čundry bez hotelů a výhod. Knihu jsme občas brali jako recesi. Ale je to pěkné čtení!


Simona99
12.02.2024 5 z 5

Nádherná knížka, která si podmaní duši člověka. Krásné pocity a autorova slova. Knížka není pojatá jako cestopis, soustředí se na city, které člověk prožívá ve spojení s přírodou.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Ladislav Zibura: Nejvíc mě nabíjí, když trávím čas s lidmi

29.03.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Karpatské hry v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených312x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených64x
v Knihotéce94x
v Chystám se číst287x
v Chci si koupit102x
v dalších seznamech8x