Karneval krýs přehled

Karneval krýs https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500741/bmid_karneval-krys-hIO-500741.jpg 5 11 11

Neexistujú krízy politické či hospodárske, iba morálne. Spôsobujú ich krysy. Sú stále nenažrané, aktívne hlavne v tme, keď ich nevidia. Žijú v klanoch, ktoré medzi sebou vedú vojny, sú pomstychtivé, vodcovia si značkujú podriadených močom. Krysy sa pred vodcom od strachu plazia po bruchu, na dôkaz svojej oddanosti mu olizujú srsť, hoci by ho najradšej zožrali. Hlavný hrdina Banášovho románu sa rozhodne vstúpiť do politického karnevalu, ale rýchlo zistí, že politika je stroj, ktorý slušného človeka zmení na prasa, aby z neho napokon vyšiel ako klobása. Pochopí, že charakter človeka sa spozná vtedy, keď dostane do rúk moc. Pýta sa: Načo sú zákony tam, kde vládnu peniaze? Na vlastnej koži sa presvedčí, že takzvané demokratické voľby sú ideálny systém, v ktorom jedni zlodeji legálne vymenia druhých, aby rozkradli peniaze tých, ktorí ich volili. Napriek všetkému bojuje, hoci vie, že učiť politika poctivosti je ako učiť psa chodiť na zadných nohách. Nikdy sa to nenaučí, ale chvalabohu aj za tých pár krokov. Vedie ho presvedčenie, že jediný odvážny medzi tisícmi zbabelých je väčšina. Bude jeho snaha o deratizáciu politiky úspešná?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karneval krýs. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Bedřich63
08.02.2024 5 z 5

Na jednom z "nezávislých webů" jsem si poslechl rozhovor s Jozefem Banášem o jeho pohledu na život a pak ještě jeden krátký o této knize. A už to bylo, dostal jsem chuť si něco od autora přečíst.
Touto knihou jsem se zase po mnoha letech dostal ke čtení "vo slovenčině". Po pár odstavcích mě kniha úplně pohltila a tento pro mě nový autor se ukázal jako dobrá volba.
Kniha je o problematice, které se docela při četbě věnuji, jen zatím spíše u autorů jako je Dominik Dán nebo Alena Vitásková. Pohled do posledních let budování socialismu a následně do porevolučních let, kdy se začal budovat kapitalismus a skončili jsme u nezdravé evropské socialistické dotační pokřivené rozkradačské upadající ekonomiky, je více než zajímavý. Autor popisuje dění na Slovensku formou příběhu fiktivní postavy podnikatele Gregora, který má ale reálný základ. Krys, které obyčejným poctivým lidem otravují život, je mnoho a stále se množí.
Autor detailně popisuje politickou scénu a postupy lidí, kteří politiku využívají pro své cíle. Druhou nosnou linkou knihy jsou úvahy hlavního hrdiny o smyslu života, hodnotách, idejích a přínosech. Knihu hodnotím velmi kladně.
A už na mě čeká další autorova kniha Jsem Baťa, dokážu to!

miromi2
11.11.2023 5 z 5

Mne sa kniha páčila. Pomery v politike dobre vystihnuté a umne zakomponovaný príbeh podnikateľa. Rozšírený o postoje hlavného hrdinu Kramára a obohatený jeho vnútorným životom.


Balenka
06.11.2023 2 z 5

Ja teda neviem neviem, ale mna kniha nebavila. Kniha poukazuje na skutočné politické pomery pred a po prevrate prostredníctvom Gregorovho príbehu. A teda ten ma naozaj nebavil. Nevadí mi čítať o politike tej doby, ale tento príbeh bol nezmyselný, prekombinovany a pre mňa absolútne neputavy. I ked mám pana Banáša ako autora veľmi rada, túto knihu určite ďalej odporúčať nebudem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Jenom nestvůra, Jako stín a další knižní novinky (40. týden)

02.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Karneval krýs v seznamech

v Přečtených13x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit2x