Kapitán Jaroš - Rozkaz byl neustoupit přehled

Kapitán Jaroš - Rozkaz byl neustoupit
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141718/kapitan-jaros-rozkaz-byl-neustoupit-141718.jpg 4 8 8

Tato kniha, ztvárněná stylem umělecké literatury faktu, je románově barvitým portrétem jedné z velkých postav českého a československého národně osvobozeneckého boje za druhé světové války - kapitána in memoriam Otakara Jaroše, legendárního velitele heroické československé obrany ukrajinské vesnice Sokolovo v březnu 1943. V poutavém vyprávění shrnuje dostupná životopisná fakta o tomto chrabrém vlasteneckém bojovníkovi, ztělesňujícím hrdou tradici boje českého a slovenského národa za svobodu a nezávislost. Fakta očištěná od někdejších ideopolitických příkras a deformací a pravdivě doplněná řadou málo známých i zcela neznámých epizod z jeho předválečného i válečného života, založených na svědectví Jarošových současníků, jeho maminky, bratra, přátel i spolubojovníků z 1. čs. samostatného polního praporu v SSSR. Napínavě vylíčené události celého průběhu boje o Sokolovo dávají čtenáři poznat obdivuhodné vlastnosti tohoto bezmezně obětavého vlastence, vynikajícího sportovce, zdatného vojáka a důstojníka, tvrdého, ale zároveň citlivého, spravedlivého velitele i s jeho osobními citovými a milostnými prožitky, které jsou součástí jeho lidského profilu. Kniha je emotivně působivým literárním svědectvím o dramatickém dění, kterým procházel celý československý stát a všichni jeho obyvatelé j v napjaté době mnichovské krize a rozbití Česko-slovenské republiky s následnou německou okupací českých zemí. Je zasvěceným pohledem do složitého údobí utváření domácího i zahraničního odboje, zejména zrodu a vývoje československého vojenského odboje v SSSR včetně bojového křtu 1. čs. praporu v obraně na řece Mže. Líčení historických událostí je doplněno fakty, která byla v době totality uzavřena v nepřístupných archivech a povinně utajována anebo která byla objevena za demokratických poměrů novými, ideologickopolitickými příkazy neomezeným výzkumem.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kapitán Jaroš - Rozkaz byl neustoupit. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (4)

jan.para
28.11.2021 4 z 5

Kniha o životě kapitána Otakara Jaroše. Publikace boří nesmyslné komunistické mýty o Jarošovi, popisuje jeho mládí, službu v prvorepublikové armádě, útěk do zahraničí, internaci, vznik československé jednotky v Buzuluku a nakonec slavnou bitvu u Sokolova.

lucek1
07.01.2019 1 z 5

Komunistická propaganda, plno vymyšlených údajů. Zbytečná ztráta času.


Akula
05.01.2019 5 z 5

Hezky čtivě napsáno. Osoba Otakara Jaroše byla za minulého režimu zneužita k propagandě. I proto se mi do tohoto tématu nechtělo. Nakonec jsem rád, že jsem se do knihy pustil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kapitán Jaroš - Rozkaz byl neustoupit v seznamech

v Přečtených12x
v Doporučených2x
v Knihotéce8x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit4x