Kantůrčice přehled

Kantůrčice
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/307254/bmid_kanturcice-fA2-307254.jpg 4 66 66

Enefa Podhajská žije v malé chaloupce na úpatí tajemné hory Ještěd jen se svým bratrem a moudrým dědečkem. Mezi svými vrstevníky je nazývána Kantůrčicí, protože se ve všech ohledech vymyká ostatním vesnickým dívkám.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kantůrčice. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Scarefish
09.07.2023 1 z 5

Líbily se mně asi první čtyři stránky. Pak už se mi kniha četla špatně. Obecně mi nevadí statě folkloristicky laděné, uznávám léčitelství, výklady hvězd, pranostiky apod. V této knize jsou ale ty pasáže jakoby násilně našroubované na dějovou linii, která je navíc podle všeho dosti plochá. Mám ráda staré prózy venkovského realismu, ale do Kantůrčice jsem se nezačetla.

los
19.05.2023 2 z 5

Kantůrčice je z oněch pěti "ještědských próz" Karoliny Světlé nejslabší, ani to vlastně není román: příběh je velmi jednoduchý, skoro bez zápletky (prostá venkovská dívka morálně napraví pražskými móresy zkaženého mladíka),

připadá mi, jako by Světlá měla u ruky nějaký prastarý kalendář hospodáře a stránku po stránce z něj opisovala, jelikož téměř celá první polovina textu je v podstatě jen výčtem pranostik, pověr, receptů na domácí léčení, zaříkávadel a přísloví atd. (dokonce dojde i na charakteristiku hvězdných znamení) více či méně dovedně zakomponovaných do vyprávění a rozhovorů postav = z tohoto hlediska je knížka zajímavá a určitě by ji nějaký dialektolog nebo folklorista s úspěchem vytěžil pro nějaký výzkum, ale sentimentální příběh asi současného čtenáře moc neosloví; určitě bych spíš doporučil Kříž u potoka nebo Vesnický román


Legens
15.06.2022 5 z 5

Jako příběh sice nic moc, ale dávám zde plných pět hvězd, jelikož kniha má velký význam tím, že autorka zde zachytila a dokumentovala spoustu dobových folklorních zvyků, tradic, lidové magie a léčitelských praktik.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kantůrčice v seznamech

v Přečtených97x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených2x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit2x
v dalších seznamech1x