Kanada přehled

Kanada https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225459/bmid_kanada-lRF-225459.jpg 3 19 19

„Nejprve vám povím o loupeži, jíž se dopustili naši rodiče. Pak o vraždách spáchaných později,“ začíná líčení příběhu svého dospívání ve stínu rodinné tragédie hlavní hrdina románu Dell Parsons. Poté co se Dellův otec, bývalý válečný letec zapojený do obchodu s kradeným masem, pokusí vyřešit své finanční problémy přepadením banky a je i s manželkou zatčen, je patnáctiletý Dell převezen matčinou přítelkyní z Montany na kanadský venkov a zanechán v péči jejího bratra Arthura. Brzy však zjišťuje, že také jeho podivínský ochránce prchá před temnými stíny minulosti, jejichž dopadu nemá být ušetřen ani on sám. Fordův román, fascinující mimo jiné autorovým brilantním jazykovým stylem a schopností plasticky vystihnout subtilní myšlenkové a citové pochody jeho protagonisty, se záhy po svém vydání dočkal vynikajících recenzí a byl označen za „jeden z prvních velkých románů jednadvacátého století“.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Canada , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kanada. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Iwy
07.11.2022

Zvláštní, jak se u této knihy rozcházejí recenze, už na samotném přebalu jsou do nebe vychvalující kritiky, i díky nim jsem si knihu vypůjčila.
Ale. Jsem tak ve třetině a začínám mít pocit, že pokračovat dál je ztráta času. Autor píše docela příjemným jazykem, ale prostě je toho textu moc. Zahlcuje stránky spoustou zbytečných a nezajímavých detailů každého dne, má potřebu neustále x krát dokola opakovat všechno, co o postavách napíše, i to, co se s nimi stane v budoucnu, všechno se tak nějak hrozně pomalu vleče a pořád se nic neděje. Ne, nevadí mi knihy, kde plyne příběh pomalu, ale tohle prostě nemá to NĚCO, co by mě přesvědčilo, abych četla dál. A hlavní hrdina - tomu má být 15 ?? Nevím nevím, na puberťáka mi tedy přijde tak trochu zabržděný :-) Hodnotit hvězdičkami nebudu, snad kdybych někdy v budoucnu dočetla do konce.

poulet
15.03.2022 2 z 5

Mám rozporuplný pocity. Napsaný to bylo stylem, kterej mě baví, mělo by se mi to líbit. Po prvních kapitolách jsem byla nadšená, ale pak…neustálý opakování, část v Kanadě v jeden moment navzdory předcházejícímu zdlouhavýmu vyprávění uplně nelogicky a neuvěřitelně zrychlená. Nechápu, proč je ta knížka rozvržená tímhle způsobem, a nechápu moc ani poselství. Hodně souhlasím s komentářem od bosorky, tam je to pěkně konkrétně rozepsáno.


Christo
15.11.2021 5 z 5

Přesně něco takového mi dlouho chybělo...v době, kdy na vás z regálů útočí tituly ověnčené různými cenami, doporučujícími recenzemi, podpořené milionovými prodeji, se mi do rukou dostala TATO KNIHA....v Levných knihách ležel skvost...slevněná (49 Kč), s nevkusnou obálkou, u nás neznámý autor....v tento moment jsem si ale vzpomněl na jeden rozhovor se spisovatelem Vieweghem, který tohoto spisovatele (Richarda Forda) zmínil....a protože se zmínil velmi kladně i o jiných mých oblíbencích (Philip Roth a ještě někoho jiného :-)), tak jsem si toto jméno kupodivu zapamatoval....a dobře jsem udělal! Nemá smysl popisovat krásný obraz a zdůvodňovat proč se líbí. Ale podívat se a následně se už jen kochat....

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kanada v seznamech

v Přečtených22x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst14x
v Chci si koupit3x