Kamenné otazníky české historie přehled

Kamenné otazníky české historie https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34919/bmid_kamenne-otazniky-ceske-historie-xkt-34919.jpg 4 15 15

Každého fascinují záhadné stavby jako Stonehenge či Carnac... Méně se ví, že i v českých zemích existují podobná mystická místa. Ačkoliv se na nich podepsal zub času a lidská lhostejnost, přesto mají dodnes svou sílu a jsou nositeli dávných tajemství. Pokusíme se odhalit tajemství knížecího stolce Přemyslovců, Šemíkova kamene v Neumětelích, podivných Kounovských řad, nebo mohutných pravěkých mohyl, v nichž lze objevit podobné konstrukční prvky jako v egyptských či mayských pyramidách. Doba kamenná ještě neskončila – Kámen Sněžné matky – Velikonoční past – Desky mrtvých – Internet pravěku – Kameny božské a ďábelské – Kůň v Homoli se plaší – Archeologové v rozpacích... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kamenné otazníky české historie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Rawen616
16.05.2024 4 z 5

Tradiční Otomar Dvořák s jeho sugestivním cestopisem po tajemných místech a záhadách v České republice. Tentokrát si vzal na paškál menhiry, dolmeny, mohyly a další kamenné a přírodní památky zbudované pradávnými předky, o jejichž původním účelu a podobě se můžeme už dnes jen dohadovat. Ale teorie o jejich původu a funkci, které autor předkládá jsou vcelku smysluplné, neboť se snaží vyhýbat vyloženě šíleným teoriím Dänikenovského stylu ale spíše se drží při zemi a nabízí výklad v rovinách pradávné víry, symboliky, kultu přírody a pozorování astronomických jevů a z toho plynoucí práce s pěstováním plodin. Jedinou vadou na kráse je to, že v knize zazní i pár vyjádření psychotroniků o jejich pocitech a vizích při zkoumání kamenných památek, čemuž osobně moc nevěřím ale samozřejmě jestli má někdo nějaké vize z minulosti můžeme těžko vyvrátit či prokázat:-) Rozhodně je tohle skvělá knihy s tipy na výlet pokud jste krom turisty také trochu historik a trochu badatel/záhadolog.

tenax
23.09.2017 5 z 5

Nostalgický návrat do mládí, kdy jsem některé v knize uvedené lokality navštívil. Jenže tenkrát knihy na toto téma nebyly, internet neexistoval a tak jsem měl informace jen ze sporadicky publikovaných stručných článků v novinách a časopisech. S o to větším zájmem jsem knihu přečetl a nebyl vůbec zklamán. Teorií o megalitech, menhirech, kamenných řadách a vůbec zvláštních kamenech je mnoho, od těch nejfantastičtějších až po ty úplně triviální, o žádné se zatím nedá říct, že je ta pravá. V každém případě jsou zde shrnuty cenné informace z tzv. orální historie, svědectví pamětníků i zapadlé články v regionálním tisku a dobových kronikách. Autor neprosazuje nějaké své řešení za každou cenu, jen otevírá některé nové pohledy na celou problematiku. A dělá to čtivým, i pro laika snadno pochopitelným stylem. O to je kniha cennější.


nero 13
19.09.2017 5 z 5

Zajímavá kniha nejenom o českých menhirech, ale například i o u nás málo známých českých, nebo zřejmě spíše keltských pyramidách, zvaných Homole. Doporučuji si na mapách najít obec Libomyšl, u ní tvrziště Hrádek u Libomyšle, a podívat se ve 3D pohledu, je to nádherný příklad uměle vytvořené Homole.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kamenné otazníky české historie v seznamech

v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce49x
v Chystám se číst16x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x