Kája Saudek přehled

Kája Saudek https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32519/bmid_kaja-saudek-EVW-32519.jpg 5 37 37

Výpravná obrazová monografie autorů Heleny Diesingové a Tomáše Prokůpka se po mnoha letech nezaslouženého mlčení stává prvním důstojným knižním holdem králi českého komiksu. Kája Saudek byl však nejen autorem smělých komiksů, ale také zdatným propagačním grafikem a uměleckým solitérem úspěšně se pohybujícím mezi filmem, užitou grafikou, ilustrační a volnou malířskou tvorbou. V autorových vrcholných dílech, vzniklých většinou v průběhu šedesátých let, se prolíná ovzduší doby s nesmírně působivým výtvarným rukopisem, ojedinělým i ve světovém kontextu. Kniha ovšem navíc přináší řadu zcela neznámých a dosud nepublikovaných Saudkových prací a rovněž dokládá, že se stal osobitým portrétistou mnoha slavných tváří kulturního, převážně hudebního světa. Rozsáhlá publikace je po podrobné vstupní kapitole (Hledání a zrání) členěna do oddílů Film a televize, Komiksy a kresby, Reklamní a užitá tvorba, Erotické kresby, následuje exkurz do Saudkovy volné tvorby (Obrazy, objekty a dekorace) a závěr (Pokračovatelé, žáci, epigoni) je věnován silnému vlivu tohoto brilantního kreslíře na jeho mladší současníky i další generace. Téměř 900 barevných reprodukcí vzbudí zájem - kromě skalních fanoušků Káji Saudka a špičkového komiksu - širších vrstev uměnímilovné veřejnosti.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kája Saudek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Milonak
20.04.2022 5 z 5

Kdo má rád Káju Saudka, měl by si tuto knihu přečíst. Pravděpodobně není v knize postihnuto vše, co Saudek vytvořil, ale to objektivně ani nejde. I když se mně chce věřit, že valná většina je zde minimálně zmíněna. Výborně a přehledně chronologicky zpracovaná kniha, která podrobně postihuje nejen tvorbu, ale hlavně vývoj KS a to jak po stránce samotného obsahu, tak formy kresby. Zároveň si čtenář uvědomí, jak Saudka omezoval režim a že jen díky některým odvážlivcům (jeskyňáři) mohl některá díla vytvořit a hlavně i zachovat. Jsou zde postihnuty všechny obory jeho tvorby, vůbec jsem netušil, co všechno a pro koho vytvářel. Textu je přiměřeně, nepůsobí suchopárně a povedeně komentuje to obrovské množství kreseb. Autoři se ale zároveň nebáli Saudka i kritizovat, což se mně líbí, kniha pak nepůsobí jako nekritické dílo fanatických obdivovatelů. Saudkova tvorba je různorodá a někdy spadá až moc k lascivnosti, ale je prostě jedinečná, stěží opakovatelná a zejména se v ní zobrazuje osobnost autora - milovníka žen, pití a života. A v tom byl Kája Saudek jedinečný. Skvělý počin.

RoBertino27
23.12.2021 2 z 5

S ohledem na rozsah a potažmo i cenu publikace jsem doufal, že bude skutečně vyčerpávajícím přehledem Kájovy tvorby. Proto mi nejde na rozum, proč existují v tomto díle poměrně značné mezery v periodikách běžně dostupných. Jenom proto, že šlo o socialistické časopisy? Proč není zmíněna skutečná rarita, kterou se jen tak nemůže někdo pyšnit - Kája totiž vytvořil pro Pionýrskou stezku vystřihovánku - model obchodního domu Kotva. Ilustroval rovněž celoroční soutěž Olympijský kruh a v polovině 70. let měl ve PS značné kvantum velmi dobrých ilustrací. Proč je tato pasáž tak nějak elegantně přehlédnuta? Možná aby bylo víc prostoru pro soukromé kresby, jistě zajímavé, ale z hlediska komplexního poznání poněkud zavádějící. Znal jsem kolegu v zaměstnání, jenž byl Kájovým přítelem a měl od něj asi pět obrázků. Samozřejmě v knize nejsou, nelze dohledat všechny, kterým Saudek něco namaloval. Proto mě mrzí, že ony mnohem snáze dohledatelné skutečnosti v této publikaci chybí - Kájův obrázek tak není komplexní.


encyklopedie
04.09.2021 5 z 5

Kája byl fenomén ....zasloužil si něco takového jako je tato kniha....
Všechno je napsané v anotaci .... tak snad jenom
Vynikající, vynikající a proto 321% a 321%...
Pro obdivovatele a milovníky Káji Saudka povinnost - přečíst, tak vlastnit....není jiné cesty...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2010 - Cena Muriel (Nejlepší propagační počin)


Kniha Kája Saudek v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených7x
v Knihotéce48x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech1x