Kafkovy kočky přehled

Kafkovy kočky https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450464/bmid_kafkovy-kocky-2gP-450464.jpg 2 7 7

Vypravěče románu, spisovatele a profesora budapešťské univerzity, jednoho dne navštíví přeživší koncentračního tábora, který na fotce v časopise poznal Franze Kafku a tvrdí, že se s ním setkal v Osvětimi. Vyprávění starého chasida ze Sighetu akademika zaujme: co když Kafka v roce 1924 opravdu nezemřel? Co když nepodlehl tuberkulóze a dál vedl utajený, spokojený život? Román Kafkovy kočky se stává literární utopií, v níž se autor vydává pátrat po Kafkových stopách do Prahy, Osvětimi, Berlína, Oxfordu a Tel Avivu. Kafkův příběh se ho zmocňuje jako posedlost, kterou se rozhodne léčit psaním, podobně jako Franz Kafka, pro něhož bylo psaní únikem z tíživé reality. Vypravěč po Kafkových stopách opravdu dojde k cíli: není však jisté, jestli tam nalezl klid, nebo zůstal v zajetí své vlastní kafkovské existence.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Kafka macskái , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kafkovy kočky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

jaryn
01.12.2023

Probírají (resp. propírají) se tu notoricky známá fakta ze života asi nejslavnějšího pražského Němce. A opravdu vůbec nechápu souvislost se starcem ze začátku knihy, který se údajně setkal s Kafkou v Osvětimi (!!!)... Tento oslí most je skutečně hoden génia... Zdaleka nedočteno.

LottaK
19.11.2020 2 z 5

I já se nechala nalákat na atraktivní téma a konstatuji, že zajímavý nápad byl zmačkán a zahozen do koše. A korektor s redaktorem by měli vrátit odměnu za mizerně odvedenou práci.


iceVS
13.11.2020 2 z 5

Z mé strany omyl. Nalákalo mě atraktivní téma - a pak jsem se musela brodit myšlenkami hlavního hrdiny, který byl tak rozerván, tak sexuálně puzen, tak žádoucí, tak chápající, tak jiný a vyčnívající... Kombinace Dylana McKaye a Olgy Schinepflugové. Její "myšlénkování" jsem taky příliš nedávala.
Korektura to dorazila. Množství překlepů, slova mezi řádky rozdělena proti všem pravidlům, názvy ulic ve tvaru Na příkopě, Staré město... 
Kniha se tvářila jako intelektuálský vrchol, ale nějak jsme se spolu nesešly.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (38. týden)

13.09.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kafkovy kočky v seznamech

v Přečtených8x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit4x

Štítky knihy

maďarská literatura Franz Kafka, 1883-1924 magický realismus

Autorovy další knížky

Gábor T. Szántó
maďarská, 1966
2020  49%Kafkovy kočky
2022  60%1945 a iné príbehy