Kôň Przewalského přehled

Kôň Przewalského
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468411/bmid_k-n-przewalskeho-LaZ-468411.jpg 4 153 153

Klimatické kvarteto série

< 3. díl >

Tretia časť úspešného cyklu nórskej autorky Maje Lunde o tom, ako človek ovplyvňuje život na Zemi. Kôň Przewalského je jediný žijúci zástupca vyhynutého koňa divého. Ľuďom sa ho podarilo zachrániť vďaka chovu v zajatí a neskôr ho vrátili späť do jeho prirodzeného prostredia, do mongolských stepí. Ruský zoológ Michail koncom 19. storočia cestuje do Mongolska, aby odtiaľ priviezol divé kone do svojej zoologickej záhrady. Nemecká veterinárka Karin sa začiatkom deväťdesiatych rokov usiluje o návrat divých koní do ich prirodzeného prostredia a nórska statkárka Eva so svojou dospievajúcou dcérou bojujú nielen o prežitie v bývalom zoologickom parku na východe Nórska, no usilujú sa zachrániť aj posledné dva jedince vzácneho plemena. Láska ku koňom si však pýta svoju daň.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Przewalskis hest , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kôň Przewalského. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (42)

Tomk0
08.12.2023 5 z 5

(SPOILER) Román Kůň Převalského vypráví příběh o posledním divokém druhu koně a snaze člověka o jeho zachování a navrácení do volné přírody, při kterém má z velké části zásluhu i ZOO Praha, což je naznačeno i v samotné knize. Při čtení jsem se proto pocitu hrdosti neubránil :)

Opět se setkáváme u autorky se třemi časovými linkami, kde dvě z nich se z větší části zabývají právě koněm Převalského, třetí spíše dopadem lidského chování k planetě.
Občas bylo opravdu těžké pokračovat ve čtení, zvláště při zmínce o odchytu a následném přesunu zvířat. Co vše museli zvířata kvůli lidem vytrpět.
V knize je hezky popsána Mongolská krajina.

85%

fruitbueno
31.08.2023 5 z 5

Text mě velice zasáhl, takovým tím vnitřním apelem na přežití za jakýchkoli podmínek, který je možná nenápadný, ale o to silnější a bezpodmínečný. Ale i poměrnou otevřeností v líčení traumat, které člověka potkaly a poznamenaly celý další jeho život (linka Karin), nebo třeba se zakázanou láskou a předsudky s ní spjatými (Míša). Ještě o fous lepší, citlivější a propracovanější než Historie včel. Nabízí naději, příslib něčeho lepšího, možnost zahojit rány. Skvělý text.


Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Ano, je to dobře napsané. Líbil se mi nejvíc příběh o Rusech. Ale musela jsem od toho odpočívat a nedočetla jsem. Asi jsem přecitlivělá, když se jedná o zacházení se zvířaty. Co všechno musela vytrpět, aby byl druh lidmi zachráněn. Proč? Vadilo by jim samotným, že vymřela?

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (17. týden)

25.04.2021


Citáty z knihy (1)

Možná lidi neničí sami sebe a jiné druhy poprvé. Možná je to podruhé nebo potřetí nebo podesáté. Kdykoliv se dostaneme na určitou úroveň, tak to malinko přepískneme a nevíme, jak se chovat a kdy přestat. A pak je najednou všemu konec. Nebo vlastně ne všemu, ale nám.


Kniha Kôň Przewalského v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených209x
ve Čtenářské výzvě55x
v Doporučených17x
v Knihotéce184x
v Chystám se číst175x
v Chci si koupit48x