Jsem Paula přehled

Jsem Paula
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474284/bmid_jsem-paula-nHV-474284.jpg 3 25 25

Paula syna probudí uprostřed noci. Aby ho objala, aby mu řekla, že ho miluje. Pak Davidovu fotku zveřejní na facebooku. Své dítě prožívá skrze lajky a komentáře ostatních. Stupňuje se napětí mezi skutečností a očekáváním. Nekompromisně realisticky´ román slovenského copywritera Ondreje Štefánika je vy´povědí o době, již právě teď žijeme. Její chorobné symptomy popisuje autor nemilosrdně, skepticky a s jistou dávkou cynismu. Přesto, nebo právě proto je román Jsem Paula po okraj plny´ humoru a chytry´ch i překvapivy´ch postřehů. Autor s bravurní lehkostí popisuje rozklad starého světa, kterého si stále nechceme všimnout. „Ale tvůj syn posílá dopisy Hitlerovi! Do prdele, vždyť je děcko! Ať si pro mě za mě myslí, že vítr je prd jednorožce, ale nemůže si přece dopisovat s Hitlerem jen proto, že mu to tvůj nemocný fotr přikázal. Jasně že se pak budí kvůli zlým snům. Dochází ti, co mu namluvil? Hitler je podle tebe v pohodě na rozvíjení fantazie?“ „Dětský svět je takový. Plný hobitů,“ reagovala Paula tichým hlasem, ignorujíc manželův nával zuřivost. A hlavně kauzu Hitler považovala za dávno uzavřenou. Stalo se to už dávno. (Ondrej Štefáník, Jsem Paula)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jsem Paula. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Dani25
18.10.2018 2 z 5

No, neviem ako okomentovať túto knihu... Veľmi čudná, prečítala som ju, pretože patrila medzi knihy na literárnej noci, ale nezaujala ma. Všetky postavy mi liezli na nervy :)

čika
26.03.2018 3 z 5

tolko negativneho v jednej knihe aby clovek pohladal. asi to ma byt skutocne odraz jednej doby, generacie, ale pre mna je to ako jed odkvapkavajuci z kazdej jednej strany....zaujimave....otravne....


adorjas
08.02.2018 1 z 5

Opäť slovenský absurdizmus ("magické-realizačnô")- slovenskí autori tento žáner používali veľmi často v predchádzajúcom režime (predstavy, sny, surreálne rozhovory a príhody, atď.)- a vcelku, mne tento štýl veľmi nesedí.

Som aj prekvapená, že mladý autor v takomto štýle píše, a ešte viac som prekvapená, že táto kniha získala aj vysoké literárne hodnotenie na Slovensku.

Popis rozkladu rodiny, začínajúci psychický problém u hlavnej postavy, a potom ten zvláštny koniec, alebo kniha Pauly, alebo, čo to malo zobrazovať...(viď SPOILER)

*SPOILER*
Pochopila som to tak, že sme urobili veľkú kružnicu, a na konci sa dostaneme na začiatok- presne do okamihu ich spoznania, spoznania Pauly a manžela. Takže, celý čas nás autor smeroval k tomu, že Paula sa mala dať dokopy so spisovateľom, lebo práve takto vychádzali algoritmy najideálnejšieho vzťahu, a ku koncu prídeme na to, že sa všetko skončilo tak, ako sa malo skončiť, a to vzťahom Pauly a jej manžela.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2017 - Anasoft litera


Kniha Jsem Paula v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce9x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit2x

Autorovy další knížky

Ondrej Štefánik
slovenská, 1978
2016  66%Som Paula
2012  48%Bezprsté mesto
2011  76%Pštrosí muž
2023  60%Siroty