Jsem Baťa, dokážu to! přehled

Jsem Baťa, dokážu to!
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536284/bmid_jsem-bata-dokazu-to-66191692672b9.jpg 5 82 82

INSPIRATIVNÍ ROMÁN O GENIÁLNÍM PODNIKATELI Kéž by ještě žil! Životní příběh geniálního podnikatele a sociálního reformátora Tomáše Bati st. je fascinující, inspirativní, místy neuvěřitelný a nadčasový. Přirovnávají ho k světovým osobnostem a vizionářům jako Steve Jobs nebo Elon Musk. Osobně ho však vidím ve zcela jiných kontextech - spíše v kategorii velikánů jako Sokrates či Platón. Neproslavily ho totiž boty respektive produkty, ale služba zákazníkovi a přístup k spolupracovníkům. Jeho ambicí nebylo vybudovat podnik, ale člověka, a proto více než podnikatele ho vnímám jako psychologa, který svou filozofií a osobním příkladem výrazně ovlivnil pokrok společnosti a životy mnoha lidí. Uměl si totiž získat jejich srdce. Když jsem poprvé navštívil město Zlín a šel jsem na pohovor do společnosti Baťa, chtěl jsem se dozvědět, co si myslí o Tomáši Baťovi domácí. Oslovil jsem prvního náhodně kolemjdoucího staříka. Na ten pohled nikdy nezapomenu. Podíval se mi rovnou do očí, nadechl se a jednou větou shrnul: „Kéž by ještě žil." Touto větou obsáhl vše ... Hodnotový odkaz Tomáše Bati je trvalý a možná ještě více aktuální než kdykoliv předtím. Není to totiž žádná pohádka. Je to skutečný příběh skutečného člověka z našeho česko-slovenského prostředí se silným odkazem pro současnost. Vážení čtenáři, román, který držíte v rukou, mimořádně inspirativně popisuje osobnost Tomáše Baťi tak, jak se jevil ve skutečnosti. Jeho literární ztvárnění zkušeným autorem Jozefem Banášem v sobě nese všechny prvky autentické emoce, kterou při čtení knihy lze zažít. V myšlenkách se vám odehrává filmový obraz, máte pocit, že jste přímým účastníkem děje, zažíváte radost, smutek, hrdost i lásku, ale hlavně cítíte inspiraci. Román vám nedá spát. Tomáš Baťa podle mě přesně takový i byl: uměl inspirovat a vést k činu. Tato kniha vám dodá energii a odvahu žít svůj život naplno. Jak tvrdil Tomáš Baťa: „Pokud pochybujete o své schopnosti něco vykonat, pusťte se do toho!"... celý text

Romány Literatura slovenská Biografie a memoáry
Vydáno: audiokniha , Audiotéka , Olympia
Originální název:

Som Baťa, dokážem to!


Interpreti: Luboš Ondráček
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jsem Baťa, dokážu to!. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Kokoska92
19.02.2024 5 z 5

Mysl dělí, srdce spojuje. V mysli se soutěží, v srdci se spolupracuje.

Opravdu hutná knížka. Někoho může velká míra informací, různých podrobností a detailů od četby odradit, já jsem však velkým fanouškem Tomáše Bati a jednotlivé stránky jsem hltala s nadšením. Líbilo se mi, že jsou v románu zachyceny také továrníkovy chyby, nedokonalosti a slabé stránky. Byl to zkrátka člověk jako každý jiný. I přesto však vstoupil do historie jako velký podnikatel a průkopník pokroku, který zasvětil život službě veřejnosti.

Bedřich63
12.02.2024 5 z 5

Jozef Banáš se pro mě stal velkým objevem mého čtenářského roku 2024.
Po Karnevalu krýs jsem hned otevřel další jeho knihu, ve které je velmi plasticky popsán život jednoho z nejvýznamnějších lidí naší republiky. Málokdy souhlasím bez výhrad s anotacemi u knih, protože obvykle přehánějí. Ale tady u této knihy je chvála zcela na místě.
Baťa začínal ve velmi mladém věku takříkajíc od píky. Jeho velkými vzory byli např. Ford nebo Edison. Kniha je napsána ne jako životopis nebo dokument, ale jako velice čtivý román, do něhož je zapracováno mnoho skutečných událostí ze života T. Bati. Kniha mi nesmírně sedla a beru ji jako podnět k další návštěvě Zlína, tentokrát po stopách Tomáše Bati.
Knihu doporučuji všem, nejen těm, kteří mají národní cítění.


Mikussik
30.01.2024 3 z 5

Tomáš Baťa bol novátorom v podnikaní, mal cieľ, ktorý dosiahol a chcel dosiahnuť omnoho viac. Človek, ktorý sa v živote nestratil a snažil sa motivovať aj druhých, avšak častokrát sa nepozeral na človeka, ktorý mal svoje sny, myšlienky a názory. T. Baťa si presadzoval len svoje sny. Na jednej strane dokázal, čo mnohí z nás dodnes nedokázali, avšak na druhej strane ľudí bral ako masu, ktorá zdieľa jeho sny. I napriek tomu má môj obdiv. Čo sa týka knihy, autor z neho v knihe vytvoril modlu, dokonalosť človeka a dej v knihe bol vyumelkovaný, čo mi pri čítaní na nej najviac prekážalo. Napriek tomu budem rada, ak si prečítam iné knihy o T. Baťovi, ktoré budú objektívnejšie.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Náš život je jediným predmetom na tomto svete, ktorý nemôžeme pokladať za svoje súkromné vlastníctvo, pretože sme ničím neprispeli k jeho vybudovaniu. Bol nám len zapožičaný s povinnosťou odovzdať ho potomstvu rozmnožený a zdokonalený. Preto majú naši vrstovníci a ešte väčšmi naše potomstvo právo žiadať vyúčtovanie nášho života.


Kniha Jsem Baťa, dokážu to! v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených109x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených10x
v Knihotéce70x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech1x