Jošt přehled

Jošt https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424889/bmid_jost-eSn-424889.jpeg 4 27 27

Jošt, Jan Soběslav a Prokop – tři synové moravského markraběte Jana Jindřicha – mají mezi sebou neshody kvůli majetku. Markrabě Jošt se snaží dobýt hrad Bzenec, který má v držení Prokop. Na Joštovu stranu se přidává i uherský král Zikmund. Král Václav IV. se snaží vyřešit spor smírem a pozve všechny do Prahy. Jako prostředníka stanoví bavorského vévodu Fridricha. Na hostině pořádané na Pražském hradě se ovšem pokusí Václava a Fridricha někdo otrávit. Václav se uzdraví, ale Fridrich umírá. Podezření padne na Jošta a Zikmunda... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jošt. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Kodetka
27.02.2024 4 z 5

Řekla bych, že to bylo celkem dobré čtení. Žádné zbytečné popisování, celkem stručně popsaný příběh markraběte, o kterém jsem do teď nevěděla a ráda jsem se dozvěděla něco nového o naší historii.

Dela111
10.07.2022 5 z 5

Při podobné četbě mě vždy napadá, že kdyby zbraně hromadného ničení byly k dispozici už ve středověku, dnes bychom tu nebyli. Kvůli moci a majetku si členové šlechtických a hlavně královských rodin šli často nemilosrdně po krku. Nedělali to jen Lucemburkové a před nimi Přemyslovci - ti v tom byli skutečnými mistry, to vůbec nebyla česká specialita, takhle se činili ve všech vládnoucích dynastiích.

Ústřední postavou románu je samozřejmě moravský markrabě Jošt, ale velký prostor dostávají i další historické osobnosti. Menší pozornost je věnována jeho bratrům Janu Soběslavovi a Prokopovi a mnohem větší jeho bratrancům českému králi Václavu IV. a v té době uherskému králi Zikmundovi. Obzvlášť rozporuplná a psychicky nevyrovnaná osobnost Václava IV. tu má velkou roli.

Postava moravského markraběte Jošta mě vždy hodně zajímala a nejen proto, že denně chodím kolem jeho jezdecké sochy i kolem kostela svatého Tomáše, kde je pohřbený, takže při hodnocení možná nejsem úplně nezaujatá ;-).
Jošt sice nebyl žádný svatoušek, naopak byl obratný a zároveň lstivý politik, toužící po moci a v zájmu svých cílů neváhal měnit strany a názory, ale jako markrabě byl prozíravý a velmi schopný finančník. Obnovil brněnskou mincovnu a po celou dobu vlády razil vlastní mince. Jošt byl neobyčejně vzdělaný, rád četl a knihy si půjčoval i od Jana Husa. Současníci ho považovali za nejschopnějšího člena lucemburské královské rodiny své doby, myšleno samozřejmě ve své generaci. Byl zvolen i králem Svaté říše římské, ale z královského titulu se netěšil dlouho, na tento trůn dosáhl jen několik měsíců před svojí smrtí.
Jošt byl posledním moravským panovníkem, po jeho smrti už připadl titul markraběte vždy českým králům.
Už toho raději nechám, tady bych byla schopná napsat velmi dlouhý elaborát... :-)

Kniha mě moc bavila, je napsaná s mimořádnou lehkostí a vtipem, jako málokterý historický román. Několikrát mne napadlo, že autor místy volil spíše humornou než vážnou verzi. Slovní hašteření hlavních postav bylo velmi často úsměvné :-).


astroweb
15.05.2022 1 z 5

Oproti předchozímu příběhu, který se mi od autora velmi líbil, tak tento velmi slabý, až moc nečtivý.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (8. týden)

16.02.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jošt v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených32x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených1x
v Knihotéce55x
v Chystám se číst19x
v Chci si koupit3x