Židovská válka přehled

Židovská válka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/125027/bmid_zidovska-valka-zeT-125027.jpg 5 150 150

Josephus Flavius série

1. díl >

Trilogie Židovská válka, Synové a Zaslíbená země je autorova vrcholné umělecké dílo. Tento dramatický životopis římsko-židovského historika Josepha Flavia, kronikáře velké židovské války, z jehož díla Feuchtwanger bohatě čerpal, a zároveň historický román par excellence zpracovává události prvního století našeho letopočtu, které se odehrávají kolem Neronova a Vespasiánova Říma, centra expanzivního římského impéria a celého starověkého světa.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Židovská válka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (25)

Filomena1961
04.12.2023 5 z 5

První díl trilogie je rozdělen do pěti částí. Prostřednictvím hlavního hrdiny Josephuse Flavia se dostáváme do hlavního města Itálie. Tento velice vzdělaný historik přichází z Jeruzaléma do Říma, aby dokázal nevinu tří starců a pomohl jim tak z vězení. Jeho cíl se mu daří, ale za cenu ediktu o Caesareji. Po vyhlášení ediktu dochází ke střetům a krveprolití a mnoho židů je pobito.Tato doba byla pro židovský národ jedna z nejtěžších. Následovaly události, které vedly k zániku starověkého Jeruzaléma. Židé neměli šanci, genrál Titus Flavius Vespasianus vyplenil západní břeh Genezaretského jezera tak, že bylo rudé krví a jeho břehy poseté mrtvými. Velice kvalitní historický román se strhujícím závěrem, zcela jistě si osvěžím i zbývající pokračování.

jfialova
10.11.2023 4 z 5

Výborný plnokrevný historický román. V kontextu s tím, v jaké době vznikal, jaké následovaly historické události a koneckonců i toho, co se děje dnes, je to o to poutavější čtení. Každý národ má nějakou historii, historie židovského národa je plná zvratů, bolesti, ale i neskutečné síly, odhodlání a vytrvalosti. Stejně tak lidé v každém národě jsou hloupí i chytří, zlí i dobří, stateční i zbabělí. Hlavní postava Josepha ve mně vyvolává protichůdné pocity, ale o to lidštěji působí. Doba byla těžká a v některých momentech je těžké pochopit, jak a proč hrdinové jednají. Autorův styl a skvělý český překlad krásně souzní s historickou epochou, kdy se příběh odehrává. A že se do něčeho podobného jen málokdo pustí, podobných knih je jako šafránu. Ráda si přečtu i pokračování.


Nofar197
26.04.2023 4 z 5

Skvěle vylicene osudy historika Flavia Josefa ( Josefa ben Matatyahu) na pozadí pádu Jeruzaléma a pokoření židovského národa predstaviteli římského impéria.

"Ne, nezkysne v Jeruzalémě", honi se Josefovi hlavou, když se vypravuje na cestu do Říma vyjednat propuštění tři židovských učenců. No, já bych na jeho místě v Jeruzalémě klidně zkysla.

" Hyerosolima est perdita, Jeruzalém je zničen. "
Díky B-hu ne navěky. I na římské impérium nakonec došlo, i když to chvíli trvalo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Židovská válka v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených202x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených30x
v Knihotéce204x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech2x