Jiná rasa přehled

Jiná rasa
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34652/bmid_jina-rasa-4vw-34652.jpg 4 143 143

Vampýři z Čelákovic série

1. díl >

Roku 1966 bylo v Čelákovicích odkryto pohřebiště pocházející pravděpodobně z jedenáctého století a obsahující kosterní pozůstatky několika neobyčejně vysokých, štíhlých mladých mužů, jejichž protáhlé lebky se vyznačovaly bezvadným chrupem s atypickými devátými zuby a se špičáky přesahujícím linii prvních stoliček a řezáků až o 9 mm. Hroby navíc nesly zřetelné stopy protivampyrického zásahu – ústa vyplněná kamením a hlínou, useknuté či ukroucené lebky, pozůstatky ostrého dřevěného kůlu. Archeologové a antropologové se zachovali netečně – vše zaznamenali, avšak dospěli k podivuhodnému závěru, že kosterní materiál nevybočuje z běžného průměru. Autorka této knihy ovšem ony znepokojivé názvuky, jež nesetřela ani suchá řeč jejich odborných zpráv, slyšet chtěla a vnímala je zcela zřetelně. Otazníky nad záhadnými cizinci z dávných časů se jí pak neodbytně měnily v příběh, v příběh o děsivé kráse, o hrůzné, zvířecí nevinnosti, o čemsi pradávném, co se skrývá v nakyslém, železitém pachu lidské krve a co od mýtických dob až po dnešek zůstává tajemné, záhadné a neproniknutelné jako láska a smrt.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jiná rasa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

Zelený_Drak
24.03.2023 2 z 5

(SPOILER) Nikdy jsem nebyla velkým fanouškem upířích romancí. Dokonce ani poloromancí, což se odráží na mém hodnocení Jiné rasy. Hodně se řeší události a tajemno, ale vlastně málo to, co se děje postavám v hlavě. Ne, že by to tam nebylo, ale pokud tam tedy byly prvky romance, byla bych tam ráda viděla i hlubší vhled do toho, jak došlo k jejímu vzniku. Úplně se mi nezdálo, že by mezi Graen a Dakhem mohlo vzniknout něco jiného než Stockholský syndrom. Druhá romance zase měla málo prostoru ze strany hrdinky a tato na mě proto působila nekonzistentně (zvlášť vzhledem k tomu, že je stará věčnost). Příběh a styl mě překvapily příjemně. Není běžné, aby po smrti hlavních hrdinů děj vesele pokračoval v rámci téhož dílu a bylo to tedy docela zajímavé. A obvykle mě příliš neoslovují ani příběhy nalepené silou vůle na nějakou lokální (a většinou docela nudnou) pověst. Ale tady to fungovalo dobře a nepůsobilo to na mě jako upocené dílo bez kousku vlastního nápadu. Myslím, že kniha by si zasloužila o trochu větší popularitu.

KuroHaru
18.12.2022 5 z 5

Jenny Nowak jsem jakožto autorku hltala především v pubertě a teď, možná po více než deseti letech, jsem si na ni znovu vzpomněla a zatoužila si přečíst nějakou z jejích upírských knih. A neudělala jsem chybu.
Upíři v jejím podání jsou surovější, živočišnější a chladnokrevnější než jejich soudobí literární kolegové, což ještě umocňuje středověká atmosféra 11. století, v němž se děj odehrává. Nowak píše velmi poutavým, mírně archaickým jazykem, který tento celek povedeně doplňuje.
Neméně zajímavý je také doslov, ve kterém autorka komentuje čelákovické archeologické nálezy pohřbených těl, která na sobě nesou protivampyrické zásahy, a své vlastní snahy o získání přístupu k vědeckým záznamům o těchto nálezech, které pokaždé nějakou záhadou nebyly k dispozici. Můžeme se tedy právem domnívat, že jde skutečně o nálezy "jiné rasy", které její objevitelé drží z nějakého důvodu v utajení. Takto nám zůstává jen mistrný příběh z pera Jenny Nowak, který navrhuje možnou variantu toho, jaký osud mohl onu neznámou "rasu" potkat.


scarletblue
09.01.2022 3 z 5

Moc se mi líbil příběh i toto drsné pojetí upíru, ale jinak mě kniha nebavila. Nelíbil se mi styl jakým to bylo napsaný a prostě jsem se do toho nedokázala začíst. Jinak by šlo o perfektní příběh.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jiná rasa v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených215x
ve Čtenářské výzvě19x
v Doporučených16x
v Knihotéce116x
v Chystám se číst59x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

upíři

Autorovy další knížky

Jenny Nowak (p)
česká, 1955
1995  89%Dračí krev
2011  83%Noční lovci
2005  88%Vlčí píseň
2004  89%Krvavé býlí
2004  81%Čarodějka po česku