Jiná Afrika přehled

Jiná Afrika https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387749/bmid_jina-afrika-1aL-387749.jpg 4 31 31

Známá rozhlasová novinářka Pavla Jazairiová vydává upravenou a rozšířenou verzi úspěšné knížky z roku 2008 věnované zemím v severní a západní Africe – Mali, Senegalu, Alžírsku, Tunisku. Důvodem je aktuálnost tématu. Afrika v jejím pohledu je v mnoha ohledech místem bídy, beznaděje, úpadku. Z toho se rodí touha mnoha Afričanů odejít do Evropy a začít zde nový život. Tento pohled zbavený iluzí a folklorního nánosu je bolestný, ale cenný snahou lacině nemoralizovat, nýbrž hledat vysvětlení. Proto jsou součástí knihy nově vepsané glosy velvyslankyně Evropské unie v Namibii Jany Hybáškové a zasvěcený úvod afrikanisty Luboše Kropáčka. Kniha je doplněná o řadu fotografií.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jiná Afrika. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Akana
31.03.2022 4 z 5

Pavla Jazairiová si soustavně zapomíná přibalit do batohu růžové brýle. Což je samozřejmě dobře. Neidealizuje si tím pádem nic, ani Afričany ani bělochy, nesnaží se vidět a čtenáři pak vnucovat romantiku tam, kde žádná není. Až by se skoro někdy zdálo, že vlastně Afriku nemá ráda, ale to je klam. Právě láska k tomuto kontinentu ji nutí říkat pravdu bez obalu, jakkoli může být deprimující. Třeba to, že většina Afričanů má na domácí půdě prakticky nulovou životní perspektivu. Ti schopní a ambiciózní se nemají jak uplatnit a tak odcházejí hledat příležitosti do Evropy a doma pak nezůstává nikdo, kdo by měl energii něco změnit. A když už jí má, v beznadějném zápase s bídou a korupcí ji brzy ztratí a skončí u vydírání bílých turistů, ponižujícího pro obě strany. Zoufalý začarovaný kruh. Jazairiová popisuje realitu (převážně) Mali a Senegalu v charakteristicky úsečných větách, suše konstatuje, ptá se i po řešeních, ta ale nejsou k mání. Velmi smutné. Sama autorka přiznává všeobecný úpadek poměrů i v porovnání s vlastními, o několik dekád staršími zkušenostmi. Pochybné a chatrné kouzlo (post)koloniálních časů se nenávratně vytrácí a moderní prosperita je v nedohlednu.

SSTknihy
17.01.2022 4 z 5

Přestože své postřehy sepsala paní Jazairiová už před pár lety, neztratil její pohled na Afriku nic ze své aktuálnosti. Musíte si zvyknout na specifický styl vyprávění – poměrně strohým, až telegrafickým popisem vám představí svou Afriku obraz za obrazem a postupně skládá mozaiku, která jde pod povrch líbivého cestopisu a místy až na dřeň odhaluje nejen skutečný život obyčejných lidí, ale i netušená specifika a historické souvislosti tohoto kontinentu.


Svatka63
09.09.2021 3 z 5

Zajímavý a pro mne nový a objevný pohled na Afriku. Vadily mi chyby v korektuře, někdy úplně nesmyslné slovo nebylo vyjímkou, ten kdo to dělal, by měl vrátit peníze za svou práci :-( a taky mi chyběly popisky k fotkám...... to asi víc než ty chyby.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jiná Afrika v seznamech

v Přečtených48x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených2x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit7x
v dalších seznamech3x