Jeho krvavé dílo přehled

Jeho krvavé dílo
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378034/mid_jeho-krvave-dilo-2S5-378034.png 4 33 33

„Dokumentární“ thriller nominovaný na Man Booker Prize a přeložený do více než dvanácti jazyků se tváří jako soubor „nalezených“ listin pojednávajících o vyvraždění jedné rodiny na skotském venkově v roce 1869 a následném soudu, který zkoumá, zda byl pachatel při spáchání činu příčetný, anebo se propadl do šílenství. Napínavé líčení je navíc vynikajícím pokusem rozlišit tyto dva stavy lidské mysli a také historickým esejem o tom, jak se v kriminalistice začaly uplatňovat poznatky psychiatrie a psychologie zločinu, doplněným o humorné přiblížení tehdy módní pseudoteorie degeneracionismu a dědičnosti zločinné povahy. Graeme Macrae Burnet (1967) je skotský prozaik žijící v Glasgow; nějakou dobu pobýval i v Česku. Upozornil na sebe výraznou prvotinou, mystifikační detektivkou Zmizení Adele Bedeauové (česky Argo 2018). Druhý román, Jeho krvavé dílo, sklidil obrovský úspěch u čtenářů... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

His Bloody Project , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeho krvavé dílo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Mikey
14.05.2020 5 z 5

Věta na obalu ohledně odpovědi na severské detektivky není moc vhodně zvolená. Pokud máte rádi severské detektivky a jdete do této knihy pouze v očekávání knihy plné napětí a krve a zvratů na každé straně, budete nesmírně zklamaní.
Jedná se hlavně o popis života v 19. století na skotském venkově, kde se přihodí brutální vražda. Nejde tolik o to "kdo co proč udělal", ale o Skotsko, o tamější poměry v tehdejší době, o život jedné rodiny a jak jeden člověk dokáže ovlivnit celou osadu.
Já jsem byla nesmírně nadšená, miluju Skotsko a jedná se určitě o nejvíc skotskou knihu, co jsem kdy četla. Atmosféra tohoto mlhavého a deštivého kusu země mě totálně dostala, do toho mě samozřejmě zajímalo, co se stalo a jaké k tomu byly důvody. Na konci knihy si každý může sám za sebe říct, jaké pocity ze všech výpovědí má a jak on by v této otázce hlasoval. Můžete si zkusit být v porotě u soudu a převaloval si v hlavě všechny důkazy pro a proti a naprosto bez informací navíc si říct, jak byste se rozhodli vy.
Mě kniha nadchla, jak příběh, tak celková atmosféra, co z knihy vyzařuje. Nicméně nečtěte to prosím, pokud chcete něco jako "severskou detektivku".

soukroma
12.01.2020 3 z 5

Smutný a depresivní případ z 19. století o tom, jak pomalu roste zloba a nenávist, až se mysl zatemní... Teprve za polovinou knihy se dozvíme, co za zločin byl vlastně spáchaný a jak - kdybych to věděla dříve, asi bych se do knihy nepustila, protože opravdu nešlo o žádný ani maličko obhajitelný afekt.
Styl zajímavý, struktura knihy rovněž, ale toť asi vše.

A jako odpověď na severské krimi, jak čteme nabubřele na obálce, to tedy opravdu nefunguje... (nebo-li, pokud je toto odpověď, co byla otázka?).


Disease
26.03.2019 3 z 5

Málem jsem to odložil, ale chytl mě ten popis poměrů na skotském venkově.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (23.4. - 6.5.)

23.04.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jeho krvavé dílo v seznamech

v Přečtených35x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených2x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit6x

Štítky knihy

vraždy 19. století Skotsko venkov podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Graeme Burnet Macrae
britská, 1967
2018  73%Zmizení Adéle Bedeauové
2018  79%Jeho krvavé dílo