Jediné dievča na svete přehled

Jediné dievča na svete
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416995/bmid_jedine-dievca-na-svete-IJS-416995.jpg 4 207 207

Maude Julienová prežila také detstvo, že len málokto by uveril, že sa také čosi môže stať. Vyrastala aj s rodičmi v obrovskej vile na severe Francúzska. S nikým sa nestýkali. Otec ju nútil podstúpiť množstvo krutých testov, jeho dcéra sa mala totiž stať nadčlovekom. Okrem toho sa musela učiť hrať na desiatkach hudobných nástrojov. Zatváral ju v pivnici, zatiaľ čo dookola behali potkany a bez zaváhania musela dokázať držať drôty nabité elektrinou. Jediné dievča na svete je rozprávanie o tom, ako Maude našla nádej v prekliatom a osamelom živote pomocou lásky zvierat a predstavivosti vo svete kníh. Je to príbeh o inštinkte, súcite a vášni. Unikla, aby mohla porozprávať, čo prežila.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Citadella (SK)
Originální název:

Derrière la grille , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jediné dievča na svete. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (62)

Rade
19.12.2023

Ta ponurá obálka na mě vyskočila v knihovně, to bylo první, co mě zaujalo, ta fotka.
Vedle téhle knihy mi všechny smyšlené romány a thrillery přijdou jako nic. Tohle je šílené a k breku, protože je to skutečné; ta malá osamocená holčička, se kterou se nikdo celé dětství nejen nepomazlil, ale ani pořádně nedotkl (bezkontaktní výchova), byla až téměř do své dospělosti vlastními rodiči doslova mučena, a to jak fyzicky, tak psychicky. Některé popsané okamžiky byly opravdu děsivé a dělalo mi problém ty scény vydýchat.
Výchova, nebo spíš krutý a bezcitný dril budoucího nadčlověka? Bylo by to ještě dnes takto, bez většího skrývání a utajení, možné? Prošlo by to rodičům? Myslím, že dnes by byla po odhalení k odpovědnosti volána i matka Maude, ano, sama oběť s vymytým mozkem a bez vůle, ale přeci jen dospělá a za své dítě odpovědná.
Asi nejzajímavější na tom bylo, jak se malá Maude nakonec dovedla aspoň trochu bránit, jak si kontaktem s domácími zvířaty udržela schopnost mít i pozitivní emoce a cítit lásku, četla tajně zakázané knížky, jejími kamarády byly knižní postavy a sama začala vymýšlet příběhy, to vše ji asi zachránilo od úplného zhroucení. A že si nakonec dovedla prosadit, i když také za pomoci jiných lidí, postupný odchod z domova. Možná trochu i proto, že despotický otec psychopat byl nakonec sám na pokraji fyzického a duševního rozpadu...
Ale cesta k normálnímu životu byla dlouhá a náročná, autorka zaslouží po tom všem, co musela překonat, velký obdiv.
Matka Maude se ani po smrti manžela vnitřně neosvobodila, zřejmě nikdy. S dcerou se stýkala minimálně a vydání knihy odsoudila, přestože ji autorka knihu dedikovala.

Eddemi
07.12.2023 5 z 5

Smutná kniha.
Celkom by ma zaujímal príbeh z pohľadu matky.


Maci752
08.05.2023 5 z 5

Knihu, kterou nechcete číst, protože hrůzy, které popisuje oběť týrání, vám až zastavují dech. Přesto čtete dál, prostě musíte. Chcete, aby vše dobře dopadlo a obdivujete sílu malého tvorečka, který se postupně dovedl vzepřít a dostat se z područí tyrana.
Knihu jsem několikrát odložila, ale dočíst jsem ji prostě musela - potřebovala.
Obdivuji neskutečnou vnitřní sílu autorky, která si prošla tímto peklem několikrát. Jednou, když to zažívala a pak, když o tom mluvila a psala.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jediné dievča na svete v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených260x
ve Čtenářské výzvě36x
v Doporučených10x
v Knihotéce183x
v Chystám se číst110x
v Chci si koupit23x
v dalších seznamech1x