Jedenáctý bílý kůň přehled

Jedenáctý bílý kůň https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/266368/bmid_jedenacty-bily-kun-266368.jpg 5 74 74

Jan Skácel dal své nové knížce motto: „Chtěl jsem, aby tahle knížka byla trochu veselá, trochu smutná a trochu sentimentální. Nic víc jsem nechtěl." Nejsou to tentokrát básně, ale prozaické miniatury, kurzívky, sloupky, čtení usměvavé, tiše ironické, zamyšlení často poetická. Žánr, který od dob Čapkových u nás téměř vymřel, je tu vzkříšen v nové, přítomné formě. Reakci čtenářů si Skácel vyzkoušel v populární rozhlasové relaci „Na shledanou v sobotu", v novinách a v Hostu do domu. Autor se přiznává, že knížku skládal pro svoje potěšení, pro vlastní radost, tak trochu, aby si ulehčil život, když mu nebylo zrovna nejveseleji. Proto myslí, že je to knížka veselá.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jedenáctý bílý kůň. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

tlapa
04.09.2023 5 z 5

Nadčasový klenot, paráda! Jako by to pan Skácel napsal včera, je to všechno stále aktuální.
Super, jsem moc rád , že jsem se k tomu dostal. Knihu jsem našel v knihobudce...nejlepší věci jsou zadarmo.

ZÓNA
12.03.2023 4 z 5

Přistoupíte-li ke knize jako k zábavnému čtení, budete nenaplněni.
Jste-li lidé zádumčiví, můžete v knížečce objevit mnohé radosti.
Pokud rádi vzpomínáte a přemýšlíte o minulosti, nalezte svoji pravou tvář, budete nadšeni a pana Skácela budete glorifikovat.
Sám autor drobných zamyšlení i nepříliš obsáhlých esejí upozornil v kratičkém úvodním slově, že jiné ambice nemá. Učinil tak jistě ze své povahové skromnosti, protože texty jsou velice podařené, i když osobité a vyvážené k jeho básnické podstatě. Nejde o úplně jednoduché čtení, byť by se tak mohlo zdát. Kratičké i delší kurzívky jsou plné náležitostí k daným tématům, hodně se dozvíte a budete vnímat moudrost pana Skácela.
Každý si vybere svoje favority. Svoje oblíbené příběhy. Nazval bych je tak. Jan Skácel umí vyprávět a na malém prostoru zaujme svými znalostmi i citlivými dodatky.
Pro mě osobně je nádherným textem povídání o Sovětském svazu, Lipsku a Karlu Mayovi, některé střípky z dětských světů a něžně prostá zamyšlení nad vnímáním a chodem současného světa.
Básníci píší trochu jinak než prozaici. Zde máte důkaz... Krásný důkaz.


matej.kulistak
13.05.2020 5 z 5

Zvlášť u "malých recenzí", které vycházely v novinách, smekám nad tím, jak jsou všechny texty úžasně vyrovnané, bez kolísání kvality. Čte se sám (totiž kůň), na první dobrou pobaví a když mu dáte šanci, tak Vás donese do kraje, který jste znali, jen možná z jiného konce. A Vy se zamyslíte...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jedenáctý bílý kůň v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených105x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených9x
v Knihotéce38x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit11x

Autorovy další knížky

Jan Skácel
česká, 1922 - 1989
1965  87%Smuténka
1983  87%Uspávanky
2012  88%Hodina mezi psem a vlkem
2008  96%Básně I
2008  97%Básně pro děti