Jeden z milionu přehled

Jeden z milionu https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314296/jeden-z-milionu-zwG-314296.jpg 3 41 41

Nejsem a nikdy nebudu Tom Cruise... Já jsem Mára, Docent ze sportovního baru, jednooký král mezi slepými, hvězda v kruhu ztracených, říká jedna z postav této knížky. Není v tom sama; Reinera nepřitahuje exotika extrémů, svět jeho povídek ukazuje takříkajíc ke střednímu proudu, kde nás chtě nechtě pluje (či se stébla chytá) nejvíc, kde žijeme své příběhy ve vlastní šťávě: Může za to matka, otec nebo někdo Jiný? Přijde náš anděl? Zůstat se ženou, nebo jít? Co si počít se zkaženým dnem na dovolené? V literatuře se umění povídky cení vysoko, a autor vstupuje na její půdu připraven: ví, jak zatavit do slov tvář či pachuť chvíle, umí zaznamenat žhavé jádro příběhů – proto čtenář může mít často pocit, že se ocitl na kanapi v kuchyni své existence.... celý text

Povídky Literatura česká
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Jeden z milionu , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jeden z milionu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Gweny
16.01.2020 4 z 5

Kniha na jedno zimní odpoledne. Jedná se o povídky, které na sebe volně navazují. Většina z nich nenadchne ani neurazí. Rozhodně jsem se ale při čtení nenudila, možná jen ve chvílích, kdy se řeší sport a sázky.
Potěšilo mě ale, že některé povídky se odehrávají v mém milovaném Brně, kde jsem strávila tři nezapomenutelné roky během studia.
Povídky jsou takové prostě ze života, i když některé v sobě ukrývají i zvláštní filosofickou moudrost jako například:
"Sebestřednost. Není v tom slově všechno?! Soustředit se na sebe je dobré pro všechny bytosti. Jen tak mohou být šťastny. Poznat se a zamilovat! Bezhlavě, absolutně, do sebe! Peklo jsou ti druzí."
Dlouho jsem si myslela, že stavět sama sebe na první místo je sobecké. Ale není. Je to akt sebelásky. Když nebudeme mít rádi sami sebe, jak potom můžeme mít opravdu rádi někoho jiného?
Co se mi ale ještě líbilo, byla debata o slovech: "Slova jsou bytosti! Mají skutečný obsah. A co dělá velectěné lidstvo? Cpe je každej den do mlýnku na maso a dělá z nich prejt! Televize, noviny, miliony lidských hovad, co používají řeč jako ubrousek po obědě nebo jako rohožku po návratu z pole. A mrzí to někoho?! Vždyť lidi už nevědí, že slovo tvořilo realitu, že dávalo povstat světu jako takovému. A že to dělá pořád! Proto svět vypadá jak průjem na talíři."

zuzad
09.02.2018 4 z 5

Autor si umí brilantně hrát se slovy. Zbytek je tak nějak obyčejný, ale to byl záměr, ne?


růžovámakrela
10.07.2017 1 z 5

Motiv zhrzená matka - šikanovaná dcera nacpanej takřka do všeho mě kapku otrávil. Budu si muset někdy spravit mínění Básníkem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

54 nových eknih zdarma (září)

23.09.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jeden z milionu v seznamech

v Přečtených51x
ve Čtenářské výzvě13x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst10x