Jaromír Nohavica přehled

Jaromír Nohavica https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309672/bmid_jarek-nohavica-Z1Q-309672.jpg 3 23 23

Zpívající básník, aristokrat folku, ikona českého písničkářství, bohém, filozof, člověk velmi inteligentní, moudrý a sečtělý, slezský patriot, který přebásnil Mozartovy opery – to všechno je Jaromír Nohavica. Jeho jméno představuje už víc jak třicet let pojem nejen v rámci folku, ale i v celé české hudební tvorbě. Za bývalého režimu, kdy nebyla vůle jeho tvorbu vydat na albu, si lidé jeho písně na koncertech nahrávali na kazetové magnetofony a šířili je dál, takže existovalo snad sto tisíc kazet. Byl tehdy trpěn, zakazován i povolován. Skládá, píše a zpívá srdcem o tom, co ho trápí a co trápí obyčejné lidi kolem něj. Není divu, že se nehodil do výstavní síně bezobsažné a konformní socialistické pop-music. Netají se vztahem k ruským písničkářům Vladimíru Vysockému a Bulatu Okudžavovi, jejichž písně přebásnil, ani ke Karlu Krylovi, který ho v mnohém inspiroval. Po sametové revoluci se zdálo, že písničkáři už nebudou mít o čem zpívat, protože hlavní nepřítel zmizel v propadlišti dějin. Jaromír Nohavica to ustál, ovšem za cenu toho, že počátkem 90. let absolvoval protialkoholní léčbu. Od té doby nepije ani nekouří. Svá témata našel i v nové společnosti, takže se jeho písněmi můžeme nechat těšit i burcovat dál. Nezůstal jen u písniček s kytarou nebo heligonkou, realizoval projekty s vlastní kapelou, se skupinou Čechomor, s kolegou a přítelem Karlem Plíhalem, s polským akordeonistou Robertem Kuśmierským, s Janáčkovou filharmonií… Objevil také kouzlo Mozartových oper – přebásnil libreta ke třem nejznámějším a také k Mozartově prvotině Bastien a Bastienka. V červnu 2016 odešel oficiálně do důchodu, což je vzhledem k jeho aktivitám úsměvné. Ostravský bard totiž od září 2015 rozkvetl a dostal nový náboj, protože si konečně vytvořil „svůj obývák“ v podobě vlastního klubu Heligonka, nacházejícího se v areálu národní kulturní památky Dolní oblast Vítkovice v bývalých koupelnách dolu Hlubina. Autorem projektu je známý architekt Josef Pleskot, autorem loga v podobě písmene H výtvarník a grafik Aleš Najbrt. Splněný sen aristokrata folku... Kniha zkušené autorky biografií známých osobností přibližuje život i tvorbu Jaromíra Nohavici jako jedné z největších legend české hudební scény posledních třiceti let.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jaromír Nohavica. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Janizoun
16.03.2024 4 z 5

Jarek Nohavica zpěvák - písničkář z Ostravy. Ostrava!!! patří mezi město, které mě kdysi dávno okouzlilo a rodí se tam nejlepší české pěvecké hvězdy.
Knihu jsem objevila díky mému oblíbenému čtenáři "konicekbily" a byla jsem zvědavá na tohoto barda, krále folku a knihu o něm.
Není to vůbec špatné čtení, rozhovory a spoustu informací, jsem spokojená, ale na pět hvězd to u mě není.

konicekbily
02.03.2024 4 z 5

Na úvod něco málo z Jarkova životopisu a potom hlavně citace z jiných pramenů, zejména rozhovorů jiných časopisů. Dává hodně odpovědí z bardova života, jsem za ně rád a děkuji, ale myslím si, že autorka tomu mohla dát více.


eltondo
28.11.2023 3 z 5

Nohavicu mám rád, ale na nervy mi časem už lezlo to jeho dojímání se nad sebou samým. Na jednu stranu neustále zdůrazňuje, jak nemá rád rozhovory a na druhou stranu se v nich neustále nimrá ve své duši, chmurách, hlubinách, smutcích, zamčených komnatách atd. V tomto směru jsou mi mnohem sympatičtější nemluva Plíhal nebo normální chlapský Dobeš. To je ale jeho věc - to není chyba knížky. Chyba knížky je v tom, že je cca ze tří čtvrtin tvořena právě takovými rozhovory - kdy Nohavica vlastně hodnotí sám sebe. Veliký nedostatek je, že tu skoro nejsou názory jiných lidí - kamarádů, kritiků, jiných písničkářů, novinářů atd.
Na jednom místě to autorka nezvládá ani matematicky / časově. Z několika po sobě jdoucích stránek se dovídáme, že od roku 1974 se JN stává na dlouhých 9 let knihovníkem. Hned na další stránce však roku 1975 rukuje na vojnu, z níž odchází v roce 1979 (!!!) A v roce 1981 s knihovnictvím končí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jaromír Nohavica v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených29x
v Doporučených2x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst8x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x