Jan Masaryk - Pravdivý příběh přehled

Jan Masaryk - Pravdivý příběh https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323339/bmid_jan-masaryk-pravdivy-pribeh-wKt-323339.jpg 4 152 152

O Janu Masarykovi už vyšla řada knih, a tak by se mohlo zdát, že k jeho portrétu není co dodat, že pohled na život tohoto muže stojícího uprostřed dění dvou osudových krizí, které v roce 1938 o deset let později klíčově ovlivnily vývoj našeho státu a národa, je vyčerpávající. Autoři „pravdivého příběhu“, prvního uceleného a dosud zřejmě nejobjektivnějšího životopisu Jana Masaryka, napsaného živým, čtivým stylem, nás přesvědčují o opaku. Na základě dostupné literatury, a především zevrubného prostudování dosud neznámých archivních pramenů, nám podávají nový, překvapivý portrét politika, který vedle své lidové, veřejností určené masky, měl ješte jinou tvář, temnější a složitější, a jehož rozporuplný život byl opředen mnoha idealizujícími mýty. Vedle neznámých faktů z jeho soukromého života, stejně jako ze života rodiny TGM; přináší kniha také zasvěcený pohled do zákulisí československé zahraniční politiky, na jejímž utváření se Jan Masaryk ve své době výrazně podílel.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jan Masaryk - Pravdivý příběh. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (48)

Rilian
14.05.2024 4 z 5

Pavel Kosatík dokáže velice čtivě podat životní příběh historické osobnosti, přičemž si na začátku vždy zvolí nějaké pevné charakterové rysy, od nichž posléze odvozuje důležitá rozhodnutí dotyčné osobnosti.
V případě Jana Masaryka se mělo jednat o rozpolcenou osobnost s tendencemi přejímat názory autoritativních mužů, v jejichž blízkosti žil (TGM, Beneš, Gottwald).
Ačkoliv se jedná o populárně naučnou publikaci, ve své době upozornila na často rozporuplná jednání Jana Masaryka, jeho často diletantský způsob vedení československé diplomacie a zejména názorovou nekonzistentnost, která se projevila zejména v posledních letech Masarykova života.
Ačkoliv se Jan od svého slavného otce v mnoha věcech nelišil, scházela mu ona masarykovská vytrvalost a houževnatost osobnosti. Tím paradoxně naplnil úsloví, že synové velkých otců to nemají nikdy jednoduché.

zdenaR
19.02.2024 3 z 5

Čtivá kniha, spousta historických událostí a osobností.
Můj názor - složitá osobnost, poznamenaná vrozenými psychickými problémy, kokainem a alkoholem a silným, sebevědomým a poněkud nelítostným otcem.


Jessica007
09.01.2024 5 z 5

Výborná kniha. Čtivě psaná a zároveň pečlivě zpracovaná. Dozvěděla jsem se tolik nových informací. Před časem jsem četla knihu o paní Charlottě, mamince Jana Masaryka, jedná se o knihu "Charlotta: Žena T.G.M." (též výborná) a takto jsem si doplnila i dost souvislostí.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jan Masaryk - Pravdivý příběh v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených211x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených18x
v Knihotéce100x
v Chystám se číst103x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech1x