Jan Hus známý i neznámý přehled

Jan Hus známý i neznámý https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120993/bmid_jan-hus-znamy-i-neznamy-PY9-120993.jpg 4 25 25

Jiří Kejř vypráví přístupnou formou příběh života mistra Jana Husa, systematicky vysvětluje pohnutky jednání tohoto významného myslitele i podstatu jeho individualistického založení. Shrnuje tak své početné práce, které se Husa dotkly nebo zcela zásadně analyzovaly okolnosti jeho procesu u kurie a na koncilu kostnickém. Podává zhuštěně vysvětlení nepřesných či zavádějících tvrzení spojených s jeho osobou, která se objevují ve velmi bohaté odborné i popularizující husovské literatuře. Právě shrnutí a vyvrácení dosavadních omylů kolem Husa, jeho přátel i protivníků jsou hlavním cílem knihy. Podle Kejře nelze k Husovi přistupovat pouze s vědomím jeho velikosti a netajeným obdivem, nýbrž především s vědomím, že byl živým člověkem, který měl své přednosti i slabosti a jehož je možné vyložit pouze v dobových souřadnicích. Přestože autor pokládá osobně svoji novou knihu za pouhý zlomek díla, jež by mělo o osobnosti Husova formátu vzniknout, lze ji právem považovat nikoli za fragment, ale za koncentrovaný, hodnotný extrakt zamýšlené, ale nerealizované obsáhlé monografie.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jan Hus známý i neznámý. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

pip11
06.01.2021 4 z 5

Zajímavá a poučná kniha, která vyjasňuje některé podrobnosti o Janu Husovi a jeho odpůrcích i přívržencích.

Paulus.1987
21.06.2020 5 z 5

Podtitul knihy Jiřího Kejře zní „Resumé knihy, která nebude napsána“. Autor v pozici stárnoucího vědce v předmluvě knihy vyjadřuje lítost nad tím, že mu neúprosný čas již neumožní napsat o Janu Husovi knihu obsáhlejší a podrobnější. Můj osobní dojem z knihy je takový, že všechno zlé je pro něco dobré.

Mohu-li tuto knihu srovnávat s jinou knihou o Janu Husovi, a to s monumentální „Jan Hus: Život a dílo“ od Františka Šmahela, vyhrává u mě knížka Jiřího Kejře na plné čáře, neboť v ní autor nezabíhá do velkých podrobností na úkor čtivosti, což jako laický čtenář oceňuji.

I když je knížka útlá, jedná se o velmi kvalitní věděckou práci, která čtenáře srozumitelně seznamuje s osobností Jana Husa, jeho myšlením a pohnutkami, jakož i s okolnostmi jeho konfliktu s katolickou církví i s jeho názorovými odpůrci. Autor sám uvádí, že je ve své knize k Husovi místy kritický, což je samozřejmě pravda, ale já osobně jsem to vnímal jako pozitivní snahu o objektivitu. Pan Kejř totiž popisuje Husovu kauzu nejen z pohledu samotného Husa, ale i z pohledu jeho soudců s důrazem na kontext dané doby, tehdejších zvyklostí i práva.

S knihou jsem byl maximálně spokojen, je velmi zajímavá, srozumitelná a čtivá. Ostatním čtenářům ji mohu s klidem doporučit.


tuommo
18.07.2016 5 z 5

Jan Hus známý i neznámý je skvělá kniha pana Kejře. Odhaluje prostředí, přátele/nepřátele Jana Husa. Nastiňuje situaci Husových akcí a následných reakcí církve, demystifikuje Jana Husa a podává odborný názor na Husův proces. Doporučuji.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jan Hus známý i neznámý v seznamech

v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce10x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit8x
v dalších seznamech1x