Jakub přehled

Jakub
https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77673/jakub-77673.jpg 4 9 9

A. L. Kielland, jehož román „Jacob“ z r. 1891 vychází u nás po prvé, patří mezi nejpokrokovější spisovatele Norska 2. pol. 19. stol. Jako v ostatních dílech, i v tomto románu bojuje A. L. K. proti kapitalismu, kritisuje dravčí politiku lidí přišlých většinou z venkova a ženoucích se za prospěchem a kořistí, poukazuje na rozdíl mezi životem bohatých lidí a bídou dělníků. Hlavním hrdinou jeho příběhu je selský synek Törres, který se vypraví do města za zlatem. Žádný prostředek k jeho získání mu není dost špatný: dopouští se stejně lehce drobných krádeží jako rafinovaných, promyšlených intrik. Brzy se zmocní výsledku práce všech lidí ve svém okolí, především norských kupců ze starých patricijských rodů, jež autor, sám z podobné rodiny vyšlý, líčí ve světle celkem sympatickém a příznivém. Svou bezohledností dosáhne Törres bohatství, postavení, ženy, jež ho kdysi odmítla a kterou může nyní podle své vůle pokořit. On a jemu podobní tvoří vrstvu kapitalistů, kteří se zmocňují vlády nejen v obchodě a společnosti, ale i v politice a dostávají svět do krisí.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Jacob , 1891


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jakub. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

eraserhead
29.04.2022 4 z 5

Postavově hodně skvěle vykreslený vzestup jednoho malého člověka až do biblických Jakubovských výšin. Líbí se mi absence katarze, výborně podaná dobová maloměstská atmosféra a syrový nádech krutého realistična ve vlastně pozitivně hozeném hávu vyprávění.

diana8583
26.04.2019 4 z 5

Kniha mě zaujala hned od začátku, a přesto, že některé události lze předvídat, stejně vás autor udrží v napětí. Příběh je o venkovském muži (Törres), který se vydá do města za lepším životem. Zpočátku je těžce vyveden z omylu, představoval si, že jej obyvatelé města přivítají vřele a s otevřenou náručí. Jeho vzorem je Jakub z Bible. Törresova cesta k moci je velmi zajímavá. Nejspíš ho ale budete po celou dobu nenávidět :)


MOu598
06.07.2017 4 z 5

Četla jsem v červenci 2008. Podle mých poznámek:
Trochu těžší styl psaní, hůře se čte - možná proto, že jde o starší překlad.
Jinak zajímavé, vypracované, hezké.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jakub v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených9x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst7x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

dánská literatura

Autorovy další knížky

Alexander Lange Kielland
norská, 1849 - 1906
1951  71%Jakub
1891  0%Jed
1892  0%Fortuna
1884  0%Garman a Worse
1902  0%Elsa