Postav hlídku přehled

Postav hlídku
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294594/mid_postav-hlidku-BT8-294594.jpg 3 222 222

Jako zabít ptáčka série

< 2. díl

Kniha, která byla napsána již před vydáním fenomenální „Jako zabít ptáčka“ a odehrává se dvacet let poté… Šestadvacetiletá Jean Loiuse Finchová (Čipera) se vrací z New Yorku do Maycombu v Alabamě, aby navštívila svého stárnoucího otce Atticuse. Doma zjišťuje, jak se její město i blízcí lidé pod tlakem politických i rasových motivů změnili. Najednou se jí začnou vybavovat vzpomínky na dětství, a to, čemu vždy věřila, se začíná drolit. Prožívá také vztah se svým vyvoleným, který vzhlíží k jejímu otci. Ovšem ona sama si přestává být jista, zda je to stále ten neochvějný hrdina, jenž stojí vždy na straně práva a spravedlnosti, jak se jevil v mládí…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Mladá fronta
Originální název:

Go Set a Watchman , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Postav hlídku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (72)

misssicccka
24.01.2024 3 z 5

Mne se to libilo, ale priznam se, ze politicke a filozoficke pasaze mi nekolikrat privodily mikrospanek.
Jinak skvele, nadcasove, vtipne a roztomile, i kdyz tykajici se zasadnich veci.

Sukdolakus7
10.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Obdobně jako tomu bylo u knihy Jako zabít ptáčka, tak i román Postav hlídku v sobě nese nespočet protikladů a rozkolů. Rozkol mezi minulostí a přítomností, mezi ideálem a realitou nebo mezi otcem a dcerou. Nejzřetelnější a nejbolestivější střet se pak pravděpodobně odehrává přímo v nitru samotné Čipery Finchové, jež se po návratu do svého rodného Maycombu musí vypořádat s hodnotovým a morálním dědictvím své rodiny. Centrem knihy se tak stává postupný rozvrat bující mezi oddanou milující dcerou a nezávislou dospělou ženou, která poprvé v životě cítí potřebu vymezit se vůči svým blízkým, a to především vůči svému otci. Tento probouzející se vnitřní rozpor je však ozvěnou problémů mnohem větších a obecnějších, které, jak je již u Harper Lee dobrým zvykem, vyplývají z rasových otázek. Nejunikátnější na této knize pro mě osobně však bylo to, že jakýmsi niterním morálním soubojem jsem v průběhu čtení prošel i já sám. Stejně jako Čipera během svého dětství, tak i já jsem si během četby Jako zabít ptáčka postupně vytvořil o Atikovi určité idealizující představy, které byly v pokračování původního románu nabourány, a já tak musel spolu s Janou Luisou svůj přístup a vztah k Atikovi na straně jedné a k určitým morálním hodnotám na straně druhé přezkoumat a revidovat.


Luigi1
13.04.2023 4 z 5

Tato kniha se mi líbila ale byla slabší prvního dílu

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (3)

Člověku se můžou útroby svírat vzteky, ale ví, že umírněný argument vždycky zabírá líp než otevřený hněv. Svoje nepřátele můžeš odsuzovat, je ovšem moudřejší snažit se je poznat.


Ostrovem každého člověka, Jano Luiso, hlídkou každého z nás je naše vlastní svědomí. Nic takového jako kolektivní svědomí neexistuje.


... pokud mi nedovolíš předat ti Melbourneovu moudrost, vtělím ji do vlastních slov: tví přátelé tě nejvíc potřebují právě ve chvíli, kdy se mýlí, Jano Luiso. Když mají pravdu, nepotřebují tě -


Ocenění knihy (1)

2015 - Goodreads Choice Awards (Best Fiction)


Kniha Postav hlídku v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených311x
ve Čtenářské výzvě69x
v Doporučených9x
v Knihotéce149x
v Chystám se číst179x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

americká literatura Alabama americké romány

Autorovy další knížky

Harper Lee
americká, 1926 - 2016
2018  89%Jako zabít ptáčka
2016  69%Postav hlídku