Já, droga přehled

Já, droga https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507155/bmid_ja-droga-txa-507155.jpg 3 9 9

Způsobů, jak se pořádně sjet, nabízí dnešní svět opravdu dostatek. Napadlo vás ale někdy, jaký je mechanismus, jímž všechny ty přírodní i umělé substance, legální i ilegální, vlastně působí na naše tělo a mozek? Ondřej Dvořák, autor úspěšné knihy Chemie na talíři, se tentokrát podíval na to, jak „fungují“ návykové látky z pohledu chemika, a poodhalil, proč je jejich užívání dlouhodobě oblíbené a současně velmi problematické. Řada otázek je nekonečná a odpovědi jsou často nečekané a překvapivé! Jaké jsou fáze opilosti? Za jak dlouho se lidské tělo vzpamatuje po lahvi vína? Proč máme tak rádi tabák? Co udělá s naším mozkem kokain a crack? Byl původně pervitin skutečně určený pro hospodyňky? Podíváme se díky LSD do paralelního vesmíru? Jsou lepší lysohlávky, nebo muchomůrky? Co se s vámi bude dít po jednom jointu? Dá se vykouřit skunk? Dostanete se po pekáči makových buchet do rauše? Kolik znáte opiátů a opioidů? Jaký koktejl léků si namícháte na víkend? Máte snad chuť na něco exotického jako kát nebo betel? Patří cukr mezi návykové látky? A perlička na závěr: už jste někdy vyzkoušeli trip po muškátovém oříšku?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Já, droga. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (6)

Delirium
18.07.2023 3 z 5

Musím říct, že jako někdo, kdo má za sebou nějaké ty chemické předměty jsem považovala detaily, do kterých se zacházelo v knize za zbytečné (nejvíc mě pobavilo počítání vodíků, proč by to někdo dělal???).
Líbilo se mi, že působení látek bylo objasněno na fyziologické úrovni a taky, že dílo obsahuje odkazy na jiné publikace věnující se drogám. Co mě naopak zklamalo, byla stručnost popisu u některých látek, zejména psychedelik, což autor odůvodnil tím, že s psychedeliky nemá zkušenost.

kirkpatrick
04.07.2023

Pro mně tahle kniha připadala jako učebnice chemie se zaměřením na nejznámější návykové látky a drogy. Více bych uvítal trochu té teorie a souvislostí o těchto drogách. Jinak celkem zajímavá knížka.


DreamerX9
27.04.2023 5 z 5

Komplexně a přehledně zpracovaná kniha s malým poučením. Autor nějak nevyvrací užívání ale pouze přehledně demonstruje účinek jednotlivých látek na tělo. Za mě velmi šikovná kniha a velmi kvalitně i odborně zpracovaná

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Já, droga v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených10x
ve Čtenářské výzvě1x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst28x
v Chci si koupit16x

Štítky knihy

drogy

Autorovy další knížky

2023  60%Já, droga
2021  93%Chemie na talíři