J.R.R. Tolkien: Životopis přehled

J.R.R. Tolkien: Životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340842/bmid_j-r-r-tolkien-zivotopis-jYx-340842.jpg 5 177 177

Carpenterův životopis J. R. R. Tolkiena vyšel poprvé v roce 1977 a dočkal se řady reedic. Je považován za autorizovanou biografii, protože vznikal v osobním kontaktu se samotným Tolkienem a jeho rodinou. Autor měl přístup k pozůstalosti, Tolkienovým zápiskům a korespondenci, hovořil s jeho přáteli. Díky tomu jeho kniha poprvé zpřítomnila čtenářům do té doby spíše záhadnou osobnost autora Hobita a Pána prstenů, knih, které se v době práce na tomto životopisu už dávno staly klasikou známou po celém světě. Carpenter podrobně a čtivě líčí Tolkienovy kořeny v Jižní Africe, studia v Británii, službu v armádě za první světové války, akademickou kariéru i rodinný život, ale současně i Tolkienovu spisovatelskou dráhu, která začala odbornými pracemi, vedle nichž však postupně rostla mytologická říše, z níž se zrodil Hobit i Pán prstenů.... celý text

Biografie a memoáry O literatuře
Vydáno: , Argo
Originální název:

J. R. R. Tolkien – A Biography , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize J.R.R. Tolkien: Životopis. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (35)

Lunďák
15.08.2023 2 z 5

V kostce je tam o Ronaldovi vše. Některé pasáže jsou až moc zdlouhavé, ale zkušenému filologovi mohou přispět. Já jsem rád za vysvětlení výrazu Gamgee a vztah JRR ke Stromům pozdějším Entům. Člověk, který prožil průřez 20 století a setkal se s tolika významnými lidmi. Také je zde vidět jedna zásadní věc na kterou mnozí dnes tak zapomínáme. Vše chce svůj čas a není nutné být úspěšný a slavný v 20ti letech. Děkujeme za to, jak jsi některým z nás obohatil mysl a fantazii Berene.

VeruMalfoy
23.04.2023 5 z 5

Tato kniha byla krásným nahlédnutím do autorova života díky jeho deníkům a jiným zápiskům. Tohoto autora zbožňuji a respektuji. Sice jsem si k němu našla cestu až v poslední době, ale o to víc ráda objevuji vše, co se ho týká. Jsem ráda, že mě tato kniha neminula. Podle mě by si jí měl přečíst každý fanoušek tohoto autora.


pepap
12.03.2023 4 z 5

Člověk, jehož vášní byl jazyk. Člověk, který se věnoval porozumění slovům dalece přesahující jejich prostý význam. Člověk svérázný a svůj. Tento člověk pak daroval světu Saurona, elfy, trpaslíky a v neposlední řadě i Hobity. Posunul hranice představivosti a lidské tvořivosti.
Díky za Vaší práci, pane Tolkiene, už mnohokrát mě potěšila a unesla mě pryč z reality. Díky za to.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Nejsem demokrat už proto, že pokora a rovnost jsou duchovní principy nakažené snahou uplatňovat je mechanicky a formálně, takže výsledkem není všeobecná skromnost a pokora, ale všeobecná nadutost a pýcha, dokud se nějaký skřet nezmocní prstenu moci - a potom budeme mít a máme otroctví.


Kniha J.R.R. Tolkien: Životopis v seznamech

v Právě čtených6x
v Přečtených235x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených29x
v Knihotéce148x
v Chystám se číst96x
v Chci si koupit38x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

spisovatelé osobnosti

Autorovy další knížky

Humphrey Carpenter
britská, 1946 - 2005
2017  94%J.R.R. Tolkien: Životopis
1994  86%Ježíš
1981  80%Prípad kapitána Hooka