Ír přehled

Ír https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428068/bmid_ir-ot2-428068.jpg 4 93 93

„Vraj maľuješ domy.“ Tak zneli prvé slová, ktorými Jimmy Hoffa oslovil Franka Sheerana. Medzi zasvätenými táto veta neodkazuje na farbu, ale na krv, ktorou nájomní vrahovia „vymaľujú“ domy svojich obetí. Sheeran, známy aj ako Ír, vybavil pre zlovestného gangstera Russella Bufalina a svojho kamaráta Hoffu až dvadsaťpäť objednávok tohto druhu. Sheeran k svojmu budúcemu remeslu pričuchol v Taliansku, kde strávil vyše štyristo dní na fronte počas druhej svetovej vojny. Po návrate domov sa z amerického vojaka stal podfukár a nájomný vrah. Írova nová kariéra zanedlho narástla do takých rozmerov, že ho vtedy ešte právnik Rudy Giuliani nazval jedným z dvoch najvplyvnejších netalianskych mafiánov. Keď Sheerana napokon Bufalino požiada, aby zavraždil aj Hoffu, Ír vie, že odmietnutie by ho stálo vlastný krk. Detaily tejto aj ďalších nájomných vrážd vrátane atentátu na Kennedyho rozpovedal Sheeran prokurátorovi Charlesovi Brandtovi. Vznikol tak strhujúci príbeh, ktorý sa stal klasikou kriminálnej literatúry.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

I Heard You Paint Houses , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ír. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

stanislava9718
14.02.2024

Toto bylo obsáhlé vyprávění o fungování a praktikách mafie v Americe v začátku 20. století, podané Irčanem Sheeranem. Trochu mi dalo začíst se, jelikož se ve vyprávění skáče v čase dopředu a dozadu,

Auto999
06.12.2022 3 z 5

Kniha mě zklamala. Rozhodně nejde o o detektivní nebo mafiánský příběh. Velká část knihy je o životě Jimmyho Hoffy. A další velká část o různých soudech s mafiány. Jen malá část je o životě mafiánů.


janka2000
15.12.2021 5 z 5

Poslední dobou ráda čtu knihy dle skutečných událostí a životopisy. Tenhle životopis ukazuje příběh Franka Sheerana, který byl aktivní člen americké mafie, dokonce má na svědomí smrt Jimmyho Hoffy. Tato kniha je v podstatě zpovědí tohoto zločince, kde Frank vypráví i proč se mohl stát tak krutým popravčím.
Pokud tento příběh neznáte, doporučuji alespoň film, v němž však není moc vysvětleno a člověk musí už mít trochu povědomí.
Kniha Irčan naopak mnohé vysvětluje, doplňuje a spojuje. Je velmi dobře napsaná a rozhodně zajímavá.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (4. týden)

17.01.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ír v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených118x
ve Čtenářské výzvě30x
v Doporučených6x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst63x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x