Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet přehled

Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22994/inzerat-na-dum-ve-kt.jpg 4 283 283

Knížka sedmi povídek (Kafkárna, Divní lidé, Anděl, Ingot a ingoti, Zrada zrcadel, Prokopnutý buben, Krásná Poldi), o níž říká autor sám, že „je konstatováním jisté situace, která se nazývá 'obdobím kultu osobnosti'“. Zdůrazňuje, že v ní nelze hledat jen odsouzení, neboť připomíná i lidi, kteří „se neodcizili základnímu domovnímu řádu lidského bydlení a kteří už byli hrdinové tím, že nepropadli sémantickému zmatku, ale nazývali věci a události správnými jmény a znaky“.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (34)

li-li-nka
16.02.2023 1 z 5

Knizku vubec nechapu, vubec me nebavi, ale jsem v pulce, a byla do vyzvy, tak ji doctu :) . Hrabalovy knizky mam moc rada, ale tahle me vubec nesedi, ani stylem psani.

Eicherik
07.12.2022 4 z 5

Útlá sbírka sedmi povídek. Nejvíce se mi líbí pasáže v Hrabalově stylu dělnické poezie a části, které byly použity ve filmu Skřivánci na niti.
Citace z povídky Ingot a ingoti: Tu chvíli se vylila na haldě struska, rozzářilo se nebe, růžové světlo, v dálce na konci se tyčilo zsinalé město s předjitřní náladou, zelenými střechami a vykostěnou kostelní břidlicovou věží. Komíny martinských pecí trčely proti městu a z prostředního komínu vytékal něžný modrý plamínek s jantarovým třepením na okraji. Pak na stráni haldy zůstala pouze rozšklebená jizva žhavé strusky jak pohlaví téhle krajiny.


Majto
10.09.2022 2 z 5

Od Hrabala už som čítal aj lepšie veci. Nemôžem síce povedať, že úplne všetko bolo o ničom, lebo bolo veľa momentov, kedy som sa príjemne bavil, no na druhú stranu oveľa viac tých, kedy som sa stratil v abstraktných obrazoch. Viac mi asi vyhovujú rozsiahlejšie prózy BH.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Více než 100 dalších eknih zdarma...

02.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených440x
ve Čtenářské výzvě31x
v Doporučených18x
v Knihotéce221x
v Chystám se číst65x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x