Invaze zlodějů těl přehled

Invaze zlodějů těl https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517229/bmid_invaze-zlodeju-tel-C3t-517229.jpg 4 72 72

Jednoho tichého večera v poklidném malém městečku Mill Valley v Kalifornii doktor Miles Bennell odhalí zákeřnou a děsivou skutečnost. Město zjevně zamořila jakási mimozemská semena pocházející z lusků připomínajích rostliny – ta nahradila spící lidi jejich dokonalými klony, které mají stejné vědomosti, vzpomínky nebo šrámy jako oni, ale na rozdíl od svých obětí jsou neschopné lidských emocí nebo citů. Mimozemské formy života tak tiše a nenápadně zaplavily těla a mysli Bennellových sousedů, přátel, rodiny, milované ženy – celého jemu známého světa. Román, který poprvé vyšel v roce 1955, je klasických thrillerem o mimozemské invazi a vítězství lidského ducha nad neviditelným nepřítelem a stal se inspirací pro tři slavná filmová zpracování.... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

Invasion of the Body Snatchers , 1955


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Invaze zlodějů těl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (22)

Lostindream
28.04.2024 3 z 5

Taková fajn oddychovka. Občas trochu naivní chování postav, ale beru, že to bylo napsáno v padesátých letech minulého století, kdy ten styl psaní byl malinko odlišný. Ten závěr ale hodně rychle vyřešený, z čehož jsem asi malinko zklamaný.

Corso
03.03.2024 3 z 5

Aby bola kniha dobra, nestaci mat len dobry napad.

Ze je to jeden z dolezitejsich titulov zanru hororov? No to ja nepopieram.

Zhodujem sa s predoslymi nazormi, myslel som ze budem v opozicii, ked mi konanie postav prislo nelogicke, detinsky naivne a vlastne nie len konanie postav. Finney nevedel pisat dialogy, nevedel vystavat ani zapletku, v ktorej by postavy dokazali konat uveritelne. Mal len napad, aj to nie originalny, len dostatocne paranoidny. Co ho preslavilo boli vsak coskoro filmove adaptacie. Fakt az krutite hlavou nad konanim postav, najdete u seba v dome nehybne ludske telo ale neoznamite to policii. Ujdete aby ste sa tam zase vratili. (Zavolajme vojakom, ti to vyriesia. Akurat mam znameho podplukovnika v Pentagone. OK. Zavolas, bez problemov Ta tam prepoja... a on ti povie ze urobi co moze ale aj tak ho nik nebude pocuvat mozno len jeho plukovnik ale ten ze to uz generalom dalej urcite nepreda. Aha...no tak to nechajme tak.) Finney sa naozaj vyhybal viac postavam, dialogom, styl a tempo zodpoveda skor dobovym kratkym poviedkam ktore maju len rychlu expoziciu a tah k pointe. Roztiahol to na velkost novely, ale fakt to nie je literarne dobre citanie. A ako horor to tiez velmi nefunguje, akurat obcas atmosferou situacii. Nebudem ani uvazovat nad tym, ako by sa dokazal rozpisat Stefan, a v klude by mal 1000 stran a 60 postav s dokonalou motivacou a vyvojom. Zo strukov by sa liahli najprv macky a psy, neskor male deti, matky a nakoniec majitel motorestu... potom uz by to bol regularny Akta X material :)
Ja nemam problem byt aj trosku zhovievavy k starsim dielam, predsa len zaner prechadzal vyvojom a zlata era podla mna nastala az v takych sestdesiatkach, sedemdesiatkach. A preto tri hviezdy, to som totiz este zhovievavy.


jarynek
01.03.2024 3 z 5

Ačkoliv základní kostra příběhu není špatná, některé sekvence děje jsou dobře popsané a celkově děj plyne rychle, tak kniha úplně nezaujala. Jednak ne úplně povedené rychlé finále, kde ještě pár stránek před koncem netušíte, kam to směřuje a najednou je hotovo, především však práce s postavami, kde nelogické a naivní jednání je až příliš časté. Díky tomu ani atmosféra vyprávění není nějak příliš hororová či tajemná.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Letní příběh, Zásnubní prsten a další knižní novinky (12. týden)

19.03.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Invaze zlodějů těl v seznamech

v Přečtených76x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce67x
v Chystám se číst51x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

Kalifornie zfilmováno sci-fi

Autorovy další knížky

Jack Finney (p)
americká, 1911 - 1995
2023  83%Invaze zlodějů těl
1992  65%Útěk ze San Quentinu