Hvězdy a pruhy nad Chodskem přehled

Hvězdy a pruhy nad Chodskem
https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169734/bmid_hvezdy-a-pruhy-nad-chodskem-169734.jpg 4 2 2

Po vydání souborů tří sborníků „Chodsko ve stínu hákového kříže“ , věnujících se tragickému období nacistické okupace Domažlicka, nyní vyhází první sborník, mapující události spojené s podstatně radostnějším obdobím – osvobozením armádou USA. o tomto období již bylo v minulosti leccos napsáno. Většinou se ale jednalo o texty´či fotografie domácích autorů, zachycujících okamžiky příjezdu osvoboditelů, jejich spontánní vítání obyvatelstvem... Tato nová publikace poskytuje svým čtenářům také pohled z jiného úhlu – ze strany samotných osvoboditelů. Přináší historii vojenských jednotek, které se na osvobození Domažlicka podílely, fotografie, jejichž autory jsou sami osvoboditelé. I po dlouhých desetiletích nám mají co říci. Jakoby to bylo včera...! Poznejme, odkud k nám přišli, co tomu předcházelo, jaké oběti museli předtím přinést. Bojovali za nás hodně daleko od své vlasti, na cizím kontinentě, ale bez ohledu na to prolévali krev a mnozí z nich i umírali. Žádná z našich dalších generací by na to neměla nikdy zapomenout! Doby, kdy na to zapomenout bylo povinné, už jsou snad jednou provždy pryč!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hvězdy a pruhy nad Chodskem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

MartinezZ
31.07.2013 3 z 5

Popravdě, nejlepší na celé knize (sborníku) jsou výňatky a citace z místních kronik, které se nacházejí ale až ke konci knihy. Úvodní Balcarova část mě ale poněkud nenadchla a to hned ze dvou důvodů:

V prvním případě nejde o chybu, ale jednoduše o to, že nepocházím z Chodska a tak nemám šajna o místech, vsích a městech, které se zde uvádějí. Smysl má tak kniha více pro ty, kteří okolí znají a ideálně tu i žijí.

Co mi ale nesedělo při čtení, tak to je nadměrné využívání vykřičníků. Nebavilo mě, že na mě autor každou chvíli křičí a to i u naprosto normálních vět, které žádné zdůrazňování nepotřebovaly a důraz byl již přímo v textu samotném.
Od sborníku jsem čekal na začátku něco jiného, než takřka kompletní citace Lidell Hartovi 'Historie druhé světové války' (kterou jsem shodou okolností dočetl právě před začtením se do 'Hvězd a pruhů nad Chodskem', takže první kapitola pro mě byla lehce "navíc". K tomu všemu mi ani nesedlo autorovo pojednání na začátku ála "Co by, kdy by", jako kdyby to autor spojencům vyčítal, nebo co. Zbytečné.
A poslední drobností byl fakt, že se autor odkazuje několikrát na informace, u nichž poukazuje na to, že jsou zajímavé a že se k nim v některé z dalších publikací vrátí. Skvělé - tak až všechny informace shromáždí, ať to vydá v celku.

Celkově mi přišlo, že má knížka smysl, v případě částí sepsaných autorem, jen v případě, že jste už četli i předchozí jeho publikace. Asi jako kdybyste viděli druhý díl pětidílného seriálu. Ty záznamy z kronik jsou ale velkým plusem knihy, už jen kvůli nim kniha za přečtení stojí.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hvězdy a pruhy nad Chodskem v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x