Hubené nohy a všechno ostatní přehled

Hubené nohy a všechno ostatní
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275422/bmid_hubene-nohy-a-vsechno-ostatni-0qB-275422.jpg 4 103 103

Novomanželé Ellen a Vazoun se stěhují ze Seattlu do New Yorku, kde se chce Ellen prosadit jako malířka. Jedou tam v pečené krůtě, již vyrobil ženich nevěstě jako svatební dar bez jakýchkoli uměleckých ambicí. Nebyl by to Tom Robbins, aby to nedopadlo přesně naopak. Ellen dělá obyčejnou servírku v baru vedeném Arabem a Židem, stojícím přímo proti budově OSN, zato krůtu koupí Muzeum moderního umění a Vazoun se stane přes noc slavným umělcem. V románu vystupují navíc oživlé věci: Malovaný kolík, Lastura, Lžička, Špinavá ponožka a Guláš v konzervě, které za svými majiteli do New Yorku putují.Fantazie, hravost, inteligentní humor, jazyková vynalézavost a vypravěčské nadání jsou očekávanými atributy čtivého románu, jenž bývá označován za Robbinsův nejlepší.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Skinny Legs and All , 1990


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hubené nohy a všechno ostatní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Saxofonista
19.08.2023 5 z 5

Tradičně výborný příběh i jeho podání. Zejména ta hypotéza s Palesem je vynikající (mimochodem, trochu jsem googlil a dokonce našel i zmínku o této Robbinsově teorii v jedné "studii", jejíž autor ji odkládá jako neprůkaznou a odvolává se na nějakého odborníka, který dokládá, že "Palestina" je odvozená od tehdejších, tedy skutečných "Palestinců" čili Pelištejců alias Filištínů. Argument jak noha. Ještě by chybělo, aby dodal, že Palestinci se odvozují od Palestiny a byla by to vskutku neprůstřelná vědecká teorie).
Takže si jen neodpustím pár drobností:
Jak Robbins proboha přišel na takovou pitomost, že průměrné ženské srdce váží 2,5 kg? Nebo je to chyba překladatele při převodu do metrického systému? Nebylo by to vyloučené, protože (i když je obecně překlad pěkný) ten (nebo ta, teď nevím) používá to dnes maligně bující dvojité stupňování ("méně hloupější"), Kristova noho!
Na druhou stranu musím překladatele pochválit za ten vtípek (nebo generační pomrknutí) s dybbukem a držením se zuby nehty, tedy s odkazem na Dybbuk a Zuby nehty.

meluzena
29.03.2021 2 z 5

Po knize jsem sáhla kvůli Výzvě a tentokrát jsem šlápla dost vedle. Ačkoli témata byla zajímavá, nevyhovoval mi autorův styl ani celkový koncept, iritovala mne rádoby vtipná přirovnání, kde se hodně tlačilo na pilu - zkrátka prvních snad sto stran jsem knihu chtěla odložit. Pak si to trochu sedlo, přirovnání jsem se naučila ignorovat, hledala, co nám vlastně chtěl básník říci, a nakonec byla mile překvapená, že toho nebylo úplně málo; nicméně celkový dojem zůstává bídný. Ale nevadí, Výzva už mě přivedla k mnoha pokladům a holt není každý den posvícení :)


Elea
18.01.2020 4 z 5

Kniha, která hodně nutí k přemýšlení, doplněno specifickým humorem a trochu nezvyklým slovníkem.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hubené nohy a všechno ostatní v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených134x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených11x
v Knihotéce88x
v Chystám se číst60x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x