Hříbata jsou malí koně přehled

Hříbata jsou malí koně
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450066/bmid_hribata-jsou-mali-kone-8CF-450066.jpg 4 8 8

Emeritní komisař kriminální služby Ladislav Beran tentokrát své čtenáře překvapí. Nabízí příběh z konce doby minulého režimu, dost vzdálený žánru krimi, třebaže v něm o drobné krimi zápletky a dramatické situace není nouze. Nahlédneme do krátkého úseku života Karin Vlasákové, která v roce 1988 vychází z brněnské věznice, kde si odseděla tři roky za trestný čin příživnictví. Během té doby se rozhodla skončit s nejstarším řemeslem na světě. Nová životní cesta ji zavede do hřebčince ve Dvorcích u jihočeského Písku. Tady chce zmizet svému pasákovi Edovi a tím se definitivně odříznout od minulého života. Čeká na ni opravdu náročná práce v hříbárně, zpočátku v dost otřesných podmínkách. Ani její minulost se dlouho neutají a Karin nemá daleko k útěku. Drží ji tu ale velká láska ke koním a dost si slibuje i od začínajícího vztahu se správcem hříbárny. Nevzdává se a neutíká ani po sametové revoluci, kdy kvůli restitucím nastávají v hřebčinci velké změny. Jako mnoho dalších se ocitá na rozcestí a je na ní, zda začne hledat svůj důl na štěstí.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hříbata jsou malí koně. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (3)

Márinka
22.04.2021 4 z 5

Autor se ani v pro něj nezvyklém žánru nezapře. Píše s osobitým humorem, do příběhu zakomponoval kriminální zápletky, stále používá policejní žargon a pro neslušné slovo nechodí daleko. Naštěstí vulgarity, byť vycházejí i z ženských úst, zde nejsou prvoplánové. Pouze dokreslují atmosféru.

I když popisované prostředí neznám, v hřebčinci jsem byla naposledy jako dítě s dědečkem veterinářem a na koni poprvé a naposledy seděla před čtvrt stoletím, působilo na mě vyprávění věrohodně. Prostitutku, snažící se změnit svůj život kydáním koňských koblížků, budováním si domova v totálně vybydleném baráku a hledáním skutečné lásky, si dokážu představit více, než "pretty women" Vivien docházející k prozření uprostřed luxusu.

Dověděla jsem se, že Ladislav Beran chystá pokračování pod názvem Důl na štěstí. Určitě si přečtu.

Šárka78095
02.02.2021 3 z 5

Docela syrový příběh se syrovou mluvou, která mi místy dost vadila. Nechci říct, že mi vadí každé sprosté slovo, ale tady toho bylo občas moc. Tak oprskle a být tak sprostá jako hlavní hrdinka se snad žádná holka nechová. Ale jinak hezká kniha. Prostředí hřebčína je sympatické. Asi proto jsem po knize sáhla a nelituji.


bbara155
30.10.2020 5 z 5

Příjemné překvapení! Autora jsem neznala a nic moc jsem nečekala. Ale píše dobře a věrohodně vystihl prostředí i všeobecnou náladu, jaká tehdy ve společnosti panovala. Protože jsem to zažila. Taky je to dobrý příběh. Pěkný, trochu ponurý román. Trochu mi to připomnělo Jiřího Hájíčka, který taky píše o Jižních Čechách, a trochu i knihy Věry Noskové. Doporučuju!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hříbata jsou malí koně v seznamech

v Přečtených12x
ve Čtenářské výzvě1x
v Chystám se číst4x
v Chci si koupit1x