Hrdinstvá brigadiera Gérarda přehled

Hrdinstvá brigadiera Gérarda https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92803/hrdinstva-brigadiera-gerarda-92803.jpg 4 38 38

Sir Arthur Conan Doyle je známy predovšetkým ako autor detektívnych románov a literárny otec slávneho detektíva Sherlocka Holmesa. Málokto však vie, že napísal aj historické romány z napoleonských vojen a vytvoril v nich nesmierne sympatickú postavu brigadiera Étienna Gérarda, mladého francúzskeho dôstojníka, ktorý prešiel s Napoleonom takmer celú Európu a „bojoval s mužmi a bozkával sa s dievčatami” vo všetkých krajinách, do ktorých vtiahla jeho armáda. Tento chrabrý vojak telom i dušou oddaný Francúzsku a cisárovi, je síce trochu prostoduchý a nedôvtipný, ale nevie o tom, a možno práve preto sa mu podarí vysekať sa z každého nebezpečenstva a vyviaznuť vždy so zdravou kožou. Treba však uznať, že i keď v sebavedomom rozprávaní o svojich hrdinských kúskoch trochu zveličuje, odvahu naozaj má a vyzná sa vo svojom remesle. Ako pravý Gaskonec neodolá nijakému dobrodružstvu a nikdy nestráca nádej a zdravý zmysel pre humor. Preto vojna, videná jeho očami, je síce často nesmierne krutá, ale ešte častejšie zábavná. Gérard vidí svet bez príkras a nikomu nič neodpustí, ani zbožňovanému cisárovi. No tak ako sa zabáva on na ostatných, zabávame sa aj my na ňom. Vydanie prvé ... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Exploits of Brigadier Gerard , 1903


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrdinstvá brigadiera Gérarda. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

MilanBrabec
24.02.2024 3 z 5

Ucházející, humorné a dobrodružné povídky z doby napolenských válek. Osobně bych ale raději než tohle doporučil Sharpa od Bernarda Cromwella (https://www.databazeknih.cz/serie/sharpe-771) nebo naprosto úžasné, také trochu fanfaronské, dobružné a především skutečné Paměti barona Marbota (https://www.databazeknih.cz/knihy/pameti-vzpominky-francouzskeho-jezdeckeho-dustojnika-z-napoleonskych-tazeni-256271).

uzivatel70852
19.06.2022 4 z 5

Tato kniha mi dlouho ležela v knihovně, než jsem se odhodlal ji přečíst, ale stálo to za to. Doyle uměl psát i jiné knihy než ty se Sherlockem.


tomasblazek
24.09.2021 3 z 5

Dobrodružství plukovníka Gerada mě skoro vůbec nebavilo a lze jenom blahořečit šťastnému Doylovu kroku, když se rozhodl po svém dobovém úspěchu s anekdotickými příběhy žvanivého plukovníka Gerarda opět vrátit ke spisování případů Sherlocka Holmese, kterého pro ten účel coby jeho tvůrce nechal vstát z mrtvých a tak se stát bezpečně pro naše časy nejslavnějším detektivem světa. - K druhé knize: brigadista a později plukovník Etienne Gerard má v sobě píkarovské rysy vlasti poslušného francouzského vojáka poloviny předminulého století; srovnejž si jej čtenáři případně s příběhy dona Quijotem, k němuž se zde Doyle přiblížil svým slohem i formou - hned v první epizodě brigádník Gerard přichází o ucho, které je mu uťato, když v setmělé vězeňské cele statečně nastoupí na místo své milenky, krásné Lucie, vnučky benátského dožete, která má být za své provinění znetvořena. Sympatické je, že autor nechává záměrně Gerarda opakovaně až do nebes s fungující komikou vynášet vlastní odvahu, popisovat své avantýry a hrdinské kousky, třeba když zachránil Napoleona Bonaparta tím, že si během pronásledování nasadí na hlavu jeho generálskou čapku. ("Nemám ve zvyku býti nepřítomen, když se stateční mužové se scházejí." "Moje smrt bude zcela nepochybně hroznou ranou pro ty, kdož mne milovali, pro mé husary, i pro ty ostatní, kteří zůstanou nejmenováni." "Kdybych byl zemřel této noci, mé jméno by nebylo zapomenuto. Moji noví i staří kamarádi, roztroušení po různých místech, měli by konec konců společný bod ve své lásce a obdivování Etienna Gerarda.") V plukovníkovi Gerardovi se mi vyjevil zcela jiný Doyle, než jakého jsem dosud znal. Knihu v českém vydání z roku 1925 doprovází ne zcela stoprocentně povedené a tím poněkud legrační ilustrace F. Schenka.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrdinstvá brigadiera Gérarda v seznamech

v Přečtených40x
v Doporučených1x
v Knihotéce47x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x