Hrad přehled

Hrad https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/195803/bmid_hrad-kT8-195803.jpg 4 127 127

Mezi bratranci Howiem a Dannym byl vždycky zvláštní vztah. Když byli malí, byl první tím „divným“ dítětem – byl tlustý a bledý, zatímco Danny byl zlatý hoch, co všechno umí. Po letech je to přesně naopak: z Dannyho je flákač, který zklamal rodiče, zatímco Howard úspěšně obchoduje s akciemi, má rodinu a – zrovna koupil hrad. A když Danny dostane od bratránka nabídku, aby mu pomohl předělat tuhle zříceninu na luxusní hotel, přijímá od něj letenku a přistává kdesi ve střední Evropě. Brzy ale získá pocit, že se z hradu už nikdy nedostane, neboť se mu Howard zřejmě mstí za to, co mu provedl v mládí… Fascinující styl vyprávění, alternativní pohled na svět a v neposlední řadě zajímavá lokalita a prostředí, to vše dělá z románu napínavý a čtivý příběh, kterému nechybí citlivě vylíčený milostný vztah ani magické prvky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Keep , 2006


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrad. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

tweed
21.02.2023 4 z 5

Šla jsem do příběhu naslepo, takže jsem ze začátku byla občas zmatená, kde to vlastně zrovna jsem a co se děje, ale když se vše srovnalo a já pochopila, že čtu něco jiného, než jsem původně čekala, mohla jsem se postupně začít zamilovávat. Občas jsem měla pocit, že forma trochu vítězí nad obsahem, ale já jsem člověk, který je ochoten se nechat okouzlit i formou na prvním místě, takže za mě dávám srdíčko :)

InaPražáková
30.09.2022 4 z 5

Příběh v příběhu v příběhu, kde dvě vložené roviny fungují dobře i samostatně, třetí už je poněkud plochá, ale co mě na tom podání bavilo nejvíc, a co je, myslím si, hlavní téma knihy, je psaní o psaní, metatext. Psaní na několika úrovních: Ray píše pro Holly, Holly možná píše na základě Rayových zápisků, tudíž Holly je možná Jennifer. A Ray navíc vypráví Dannyho hlasem. Autorka několikrát znejistí čtenáře, jestli vypráví pravdu, nebo fikci (obojí v rámci fiktivního románu), ale děj je tady druhotný. Největší překvapení je propojení jednotlivých linií, ne děj jako takový.
Nejhlubší dějová linie, Dannyho pobyt na hradě, celkem drží pohromadě, byť je v ní trochu moc náznaků něčeho většího, které vyzní do prázdna, a přehršel postav, které jako příslovečná puška visí v prvním jednání na stěně... a ve třetím se nevystřelí. Realistické vyprávění to není, což dlouho odpovídá Dannyho labilní psychice, ale závěr jako by realismus předpokládal.
Rayova linka je mnohem stručnější, ale hloubka vyprávění odpovídá prostoru, který dostala, navíc mám pocit, že její postavy znám víc a jsou o dost životnější než fantastická hradní skupina. Holly, na závěr, je spíš sociální šablona než člověk, ale její existence je účelová, takže nakonec proč ne.

Pokud ale příběh slouží jako zábavná vsuvka v přemýšlení o tom, jak se spisovateli berou v hlavě v příběhy, jakou roli má čtenář a co je to "fikční realita" (udržovat v chodu oxymóron není jen tak), pak je Hrad čtení zajímavé, zábavné a originální. Jen to chce ochotu nebýt konzument, ale spíš účastník dialogu.


Acamar
23.04.2022 5 z 5

Příběh v příběhu. Ten hlavní (ačkoli, ono vlastně vůbec není jisté, že je hlavní... prostě ten co zaujímá více prostoru) je tak trochu duchařský, hororový, stojí na popisech vnitřních stavů Dannyho, netušícího zda je dostižen starou vinou a obětí důmyslně pomsty, halucinací, či se dostal do prostředí tak trochu mezi dvěma světy ... a nebo jen třeba trpí abstinencí po odříznutí od mobilního připojení a tedy celého svého známého světa (zajímavý náhled, jak se dnes, v neustálém spojení s kýmkoli kdekoli lze cítit doma jen na dvou místech, v souběhu reality s virtuálním). A ačkoli vyústění jeho příběhu se asi nedá nazvat dobrým koncem, je pro něj svým způsobem zároveň tím nejlepším. Souvislost s druhým příběhem se vynořuje pozvolna, a musím uznat, že ač jsem kroužila poblíž, tak propojení nakonec překvapilo. I druhý příběh, když se pořádně dostal ke slovu, nebyl o nic horší, třebaže bez neustálých šokujících zvratů a vypětí mysli pochybující o svém zdravém úsudku.
Styl vyprávění je svižný a pro mne byl i čtivý, i když orientace v přímé řeči někdy vyžadovala se v textu vrátit, ale zas tak náročné to nebylo. Asi to nebude univerzálně líbivá kniha, ale mně se sedla a chytla mne podobně jako třeba některé příběhy Davida Mitchella.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrad v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených145x
ve Čtenářské výzvě24x
v Doporučených9x
v Knihotéce139x
v Chystám se číst92x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

americká literatura rodinné vztahy

Autorovy další knížky

Jennifer Egan
americká, 1962
2012  78%Návštěva bandy rváčů
2014  76%Hrad