Hráč přehled

Hráč https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426929/bmid_hrac-EyD-426929.jpg 4 50 50

Kultura série

< 2. díl >

„Tohle je příběh o muži, který nadlouho odcestoval do velké dálky jenom proto, aby si zahrál. Náš hráč se jmenuje Gurgeh. Příběh začíná bitvou, která není bitva, a končí hrou, která není hra.“ Mocná vesmírná říše Azad, plná násilí a agrese, nestojí jako jiná impéria na náboženství nebo ideologii, ale na hře. Na nesmírně rafinované, komplikované a kruté hře. Kultura, sofistikovaná a mírumilovná společnost, si uvědomuje svou převahu, ale neví, jak se vyrovnat s barbarstvím Azadu. Proto nasadí na hrací desku svého nejlepšího hráče. V Azadu se hraje azad. A co horšího, v Azadu se ŽIJE azad. Hráč je druhý román série Kultura od fenomenálního autora fantastiky Iaina M. Bankse.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Planeta9
Originální název:

The Player of Games , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hráč. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Malarkey
28.03.2024 4 z 5

Na rovinu se přiznávám, že po přečtení románu Pomysli na Fléba se mi do pokračování s názvem Hráč vůbec nechtělo. Naštěstí jsem ale přeci jen okusil a ocenil to, že autor pracuje s jeho vymyšleným prostředím, ale s naprosto novým příběhem. Hráč je totiž rázem úplně o něčem jiném.

Dobrý, trošku sarkastický námět, vypráví příběh hráče, který moc rád hraje hry. A jelikož je v nich jednička, dostane nabídku, která se neodmítá. Na pár odletět do jiné galaxie zahrát si místní galaktické šachy v boji o chod samotné planety.

Četlo se to hodně dobře, místy to tedy bylo zbytečně dost popisné, ale rázem mi to na sérii Kultura hodilo úplně jinej pohled. Jen teda škoda, že autor se s tím světem hodně vybláznil a tak je potřeba připravit se na to, že v tomto světě neexistují zřejmější pravidla a možné je tu doslova cokoliv. Hráč si ale své čtyři hvězdičky zaslouží a jsem rád, že mě nalákal na další příběh ze světa Kultury.

puml
02.11.2023 5 z 5

Asi spíš hodně silný 4, ale na sci-fi hodně dobré a tak dávám nakonec plný počet. Spolu se Zbraněmi zatím nejlepší díl Kultury. Krásně je tady vidět, jak Kultura manipuluje s protagonisty přesně tak, aby je dostala do pro sebe výhodné situace, aniž by ti o tom něco tušili. Ten herní příměr (s azadem jako hrou a Azadskou říší a Kulturou jako protivníkem) je takřka geniální. A i když jsem vůbec netušil, co že se to hraje, tak jsem hltal stránku za stránkou. Zároveň je román plný takřka esejistických úvah o povaze společnosti s místy až Orwellovským vyzněním. Silný příběh a právem opravdová klasika sci-fi v tom nejlepším slova smyslu. Užil jsem si to a to sci-fi zrovna moc neholduji. Tahle série od Bankse je ale setsakramentsky dobrá a má skvělou takovou až gotizující atmosféru. Doporučuji.


lampernaqui
08.07.2022 4 z 5

Po menší pauze jsem se znovu vrátil do světa Kultury. Tentokrát nás nečekají žádné velké akční přestřelky a kaskadérské kousky, kdepak. Tentokrát se veškeré napětí zaměří na jednu speciální hru, která řídí řád světa. A do ní se dostane hlavní hrdina, který má ze začátku jen radost ze hry samotné, ale postupně zjišťuje, že všechno je možná trochu jinak. U Fléba byla minimálně jedna pasáž, která byla zbytečně dlouhá. Tady se naštěstí nic podobného nekoná a Hráč si tak udržel nastavenou laťku.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (48. týden)

24.11.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hráč v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených66x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených4x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst30x
v Chci si koupit20x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

intriky hry střet civilizací a kultur sci-fi

Autorovy další knížky

Iain Banks
skotská, 1954 - 2013
2018  80%Pomysli na Fléba
2002  79%Líc a rub
2003  74%Most
2004  88%Vraní ulice
2019  84%Hráč